Ghid turistic Arbore

Despre Arbore

Loc de poveste, incarcat de istorie si legende, asa poate fi descrisa in doar cateva cuvinte frumoasa Comuna Arbore, a carei existenta se afla in directa legatura cu istoria Tarii Moldovei si domnia celui mai iubit domnitor roman, Stefan cel Mare. Sub aspect administrativ, comuna apartine judetului Suceava si reuneste trei sate: Arbore, Clit si Bodnareni. Peisajele deosebite, vechile traditii locale, costumul popular si obiectivele turistice cu o traditie istorica fac din comuna Arbore o destinatie de vacanta de luat in seama.

Asezarea este consemnata documentar in anul 1418, intr-un document ce poarta sigiliul domnitorului Alexandru cel Bun. In anul 1502, Hatmanul Luca Arbore cumpara satul care ii va purta numele si incepe constructia bisericii sfintita in anul 1508. Este insa cert ca cele mai vechi dovezi ale locuirii umane pe aceste meleaguri sunt mult mai vechi, asa cum atesta si descoperile arheologice ce dateaza din epoca pietrei. Manastirea Luca Arbore, vechile mestesuguri si intinsele paduri de salcami sunt motive pentru care va veti atasa pentru totdeauna de aceste locuri. Turistul ajuns astazi pe aceste meleaguri are ocazia sa descopere frumoasele datini locale, un adevarat tezaur etnografic si festivitati culturale menite sa puna in valoare traditiile transmise de la o generatie la alta. Nu ratati festivalul folcloric – „Floare de salcam”, un eveniment cu traditie, organizat in prima duminica a lunii iunie sau sarbatoarea prilejuita de Hramul Bisericii Luca Arbore, din 29 august. Vechiul lacas zidit de portarul Sucevei si sfetnic al voievodului Stefan cel Mare, pastreaza in interior portretul ctitorului si fresce realizate la 1541.

Includeti in itinerariul vostru turistic un popas la Muzeul Toader Hrib, unde se gasesc colectii pretioase de arheologie, tiparituri vechi si arta populara. Daca dispuneti de suficient timp, faceti o excursie la Solca, o mica statiune balneoclimaterica, situata la 10 km distanta, intr-o pitoreasca depresiune. Zaboviti cateva momente si la Biserica Solca, ctitorita in 1615 de Stefan Tomsa al II-lea. Pentru cei care iubesc mestesugul olaritului, cei sase kilometri ce trebuie parcursi pana la Marginea pentru a admira renumita ceramica neagra creata in atelierele mesterilor populari, merita orice efort.

Arbore