Despre Amara
Fondata de pastorii veniti de prin partile Fagarasului si ale Muscelului in a doua jumatate a veacului al XIX, statiunea Amara este astazi una dintre cele mai cunoscute destinatii turistice din judetul Ialomita. Ciobanii si-au ridicat primele catune in preajma lacului omonim, si le-au botezat Movila Galbena, asa cum apar mentionate in scris pentru prima data in anul 1882. Dupa Razboiul de Independenta, tinerii casatoriti au primit pamanturi in aceata regiune, ceea ce a contribuit semnificativ la extinderea si dezvoltarea asezarii, care, in 1903 era ridicata la rangul de comuna care avea in administratie satul Motalva.
Lacul Amara, principala atractie turistica, este un lac natural sarat, cu proprietati curative in terapia diverselor afectiuni ale organismului. Bogat in saruri de sulfati, bicarbonati, ioduri si bromuri, namolul colectat din lacul Amara este folosit cu succes in tratarea afectiunilor reumatice. Situata la o distanta de 120 km de Bucuresti, statiunea de la Amara este o destinati turistica perfecta pentru cei care prefera relaxarea in mijlocul naturii. Lacul se gaseste drumul care face legatura intre Slabozia si Buzau si se intinde pe o suprafata de 132 ha, avand o lungime de 4km si o adancime de 3 m.
Primele cercetari stiintifice in lacul Amara au fost efecutate in anul 1887 de Petre Poni, care a descoperit ca namolul sapropelic este ideal pentru tratarea problemelor renale, endocrine, ginecologice, pareze si chiar paralizii, iar in anul 1905 au fost construite primele instalatii de tratament. Astazi, Amara este o statiune balneoclimatrica unde beneficiati de diverse tratamente care includ cataplasme cu namol rece, hidroterapie, electroterapie, cura interna de apa minerala si aerohelioterapie. Statiunea este travesata de o clima arida, cu veri toride si ierni reci.
Dincolo de curele de tratament, la Amara aveti ocazia sa descoperiti cateva obiective turistice interesante. Aceia dintre voi care dispun de timp suficient, pot face o excursie din zona de agrement a Deltei Dunarii sau in Balta Brailei. Un itinerariu ce ar putea sa va atraga atentia include o vizita la vestigilile cetatilor antice Tomis, Histria si Callatis. Faceti un popas si la galeriile Muzeului Agriculturii de la Slobozia, singurul de acest fel din tara, astfel incat concediul vostru sa fie cat mai complet.