Ghid turistic Alexandria

Despre Alexandria

Localizarea si istoria orasului Alexandria

Resedinta a judetului Teleorman, municipiul Alexandria se gaseste in regiunea sudica a Campiei Romane, pe malul drept al raului Vedea, la o distanta de 88 km de capitala tarii. Teritoriul orasului a fost locuit inca din timpuri stravechi, devenind in epoca medievala un important punct de legatura, fiind traversat de mai multe drumuri comerciale, dintre care „Drumul sarii” ocupa un loc de frunte. Acesta pornea de la Ocnele mari, traversa Pitestiul si ajungea in cele din urma la Zimnicea, de unde sarea era trimisa in Peninsula Balcanica.

Conform datelor istorice, la doi km nord de oras au fost scoase la lumina ruinele unei asezari geto-dace ce dateaza din seolul IV i.Ch., alaturi din un invenatar arheologic bogat ce cuprinde vase de ceramica, dar si piese din bronz, in timp ce pe bratul drept al raului Vedea arheologii au descoperit o veche asezare romaneasca ce dateaza din secolul VIII. Desi acest teritoriu a fost locuit neintrerupt, localitatea este relativ noua, daca o comparam cu restul asezarilor urbane din tara. Ideea intemeierii orasului a apartinut unui grup de negustori din Zimnicea si Mavrodin, care au cumparat aici un teren aflat in proprietatea Mitropoliei Tarii Romanesti, cu scopul de a-si comercializa liber marfurile, fara povara taxelor si a birurilor. Aceasta mosie comuna a reprezentat nucleul formarii viitorului oras, intemeiat de domnitorul Alexandru Dimitrie Ghica, in anul 1834. Construit dupa planurile inginerului Otto von Moritz, cel care gandise si planurile oraselor Braila si Giurgiu, noul oras a fost botezat cu numele domnitorului Ghica, care se odihneste in incinta Catedralei Episcopale Sf. Alexandru din centrul municipiului. Asezarea a fost aproape in intregime distrusa de un incendiu devastator in anul 1837, dar este reconstruita in scurt timp, astfel ca, incepand cu 1840, Alexandria este declarat oras.

Extinderarea mestesugurilor, comertul cu vite si cereale si organizarea unor targuri anuale denumite „Balciul Mavrodinului” au sporit veniturile si renumele asezarii. La baza functionarii adminsitrative a orasului a stat Ekstructia, un fel de constitutie locala in care domnitorul dispunea regulile pe baza carora sa functioneze intreaga urbe. Interesant este ca documentul, care a fost in vigoare timp de trei decenii, incepand cu anul 1834, prevedea dispozitii privind reglementarea comertului, dar si al educatiei si sanatatii.

Atractii si obiective turistice in Alexandria

Desi nu se situeaza in topul destinatiilor turistice din Romania de azi, Alexandria ofera calatorului curios din fire ocazia sa descopere unele obiective turistice ce nu pot fi ignorate. Orasul nu dispune nici de o retea hoteliera diversificata, cel mai luxos hotel din oras are doar doua stele. Centrul orasului ramane cea mai animata zona, astfel ca aici sunt concentrate cele mai bune restarurante si cafenele. Zona centrala, respectiv actuala str. Libertatii, era marginita, in trecut, de o parte si de alta de magazine si pravalii, iar strada era pavata cu granit. Loc de promenada in oras era Gradina Publica, unde fanfara militara oferea reprezentatii dupa lasarea serii.

Astazi, orasul incearca sa atraga atentia turistilor prin cateva obiective turistice ce pune in valoare frumoasa istorie localitatii, asa cum este Catedrala Sf. Alexandru, construita in anul 1869 si care adaposteste osemintele fondatorului orasului. Edificiul este cu adevarat spectaculos, atat prin dimensiuni cat si frumusetea constructiei. Si daca tot ati ajuns pe str. Libertatii, popositi si la Biserica Sf. Apostoli, un edificiu ce dateaza de la 1845, ce etaleaza un stil bizantin. O interesanta lectie de istorie puteti afla vizitand galeriile Muzeului Judetean de Istorie, unde sunt expuse colectii pretioase de numismatica, paleontologie, arta si etnografie.

Alexandria