Despre Alba Iulia

Localizarea si istoria orasului Alba Iulia

Alba Iulia, resedinta judetului Alba, este unul dintre cele mai frumoase orase din Transilvania. Datorita edificiilor istorice deosebite se numara printre destinatiile turistice cele mai importante din tara, cand vine vorba de asezari cu o veche traditie culturala si istorica. Orasul se gaseste intr-un decor natural de spectaculos, pe malul stang al Muresului, la punctul de intalnire dintre raurile Ampoi si Sebes. Pozitionat in inimia Ardealului, Alba Iulia este inconjurat de Muntii Apuseni si de Carpatii Meridionali. Partea de vest a orasului este marginita de culmile impadurile ale Muntilor Metalici, in timp ce la rasarit, dincolo de apele Muresului, se intind zone colinare argiloase, scaldate de apele raurilor Sebes si Secas.

Denumita de maghiari - Gyulafehérvár si de germani - Karlsburg, Alba Iulia exista inca din timpul dacilor, cand era cunoscuta sub numele de Apoulon si era centrul de putere al unei uniuni de triburi ce stapanea zona centrala a Muresului si un sector al Muntilor Apuseni. Dupa cucerirea romana, localitatea cunoaste o dezvoltare accelerata, prin extinderea fortificatiilor existente de catre soldatii Legiunii a XII Gemina, care isi stabilesc aici cartierul general. Castrul construit de romani se intindea pe aproximativ 30 ha si avea o forma dreptunghiulara. In timpul imparatului Marcus Aurelius, Apulum este ridicat la rangul de municipiu sub numele de Municipium Aurelium Apulense, iar in timpul imparatului Traian, orasul devine cel mai importnat centrul urban al Daciei Romane.

In perioada evului mediu, pe ruinele vechiului castru s-a inaltat Cetatea feudala Balgrad, ale carei ziduri au supravietuit pana in secolul XVIII. Urme ale fostelor asezari dacice pot fi admirate si astazi. Populatiilor slave ajunse pe aceste meleaguri in secolele VIII-IX au convietuit cu populatia romana autohtona, iar din aceasta coabitare se pare ca a rezultat numele de Balgrad (Cetatea Alba) dat vechiului oras. La sosirea maghiarilor in Transilvania, in secolul XI, Balgradul era deja centrul de putere a unei formatiuni feundale, iar locuitorii sai erai romanii. Pana la invazia mongola de la 1241, orasul cunoaste o evolutie spectaculoasa. In anul 1177 era inaugurata Episcopia Romano–catolica a Trasilvaniei, unde se odihneste Iancu de Hunedoara. Catedrala este considerata astazi cel mai important monument de arhitectura din zona Ardealului si imbina arhitectura gotica si baroca cu elemente de origine renascentista.

Incepand cu anul 1541 Alba Iulia devine capitala Principatului Transilvania, statut pe care il ocupa pana in 1690. In toata aceasta perioada, clasa nobiliara va inalta aici noi edificii arhitecturale, devenite astazi pretioase obiective turistice. Intrarea lui Mihai Viteazul in Alba Iulia, la 1 noiembrie 1599, urmata de Actul Unirii avea sa faca din acest oras prima capitala a Principatelor Romane. In timpul domniei principelui Gabriel Bethlen, Alba Iulia cunoaste o perioada de inflorire artistica. Mare amator de muzica si arta, sub conducerea sa, la Alba Iulia sunt ridicate importante edificii arhitecturale specifice Renasterii italiene, extinde palatul princiar, face reparatii catedralei si construieste o cladire care va adaposti un viitor colegiu universitar.

Miscarile social–politice ce au marcat istoria Ardealului sunt in stransa legatura cu orasul Alba Iulia. Revolutia lui Horea, Closca si Crisan (1784) reprezinta inceputul luptelor populare ce au trasformat localitatea intr-un simbol al luptei pentru eliberare. Secolul XVIII marcheaza un moment de deschidere culturala, prin aparitia primei biblioteci publice si a unor importante institutii de cultura. Infiintarea calii ferate Alba Iulia –Arad (1869) si Alba Iulia- Zlatna (1895) a dus crescut importanta economica a orasului.

Atractii si obiective turistice in Alba Iulia

Devenita astazi una dintre destinatiile favorite ale turistilor, Alba Iulia gazduieste Muzeul Unitatii Nationale, locul unde s-a semnat la 1 decembrie 1918 Actul Unirii. Insa cel mai important obiectiv turistic al orasului este Cetatea Alba Carolina, construita in stil Vauban, cu sapte bastioane, si care dateaza din 1735. Este considerata una dintre cele mai frumoase contructii de acest fel din Europa de sud–est, iar zidurile sale ce se intind pe 12 km. Orice turist ajuns aici este impresionat de Bastionul Trinitatii, un colos de 135 m. Poarta I a cetatii se gaseste in extremitatea estica si are aspectul unui arc de triumf cu trei intrari, iar fatadele sunt decorate cu scene din mitologia greaca. In incinta fortificatiei se gasesc cele mai importante repere turistice ale orasului, respectiv Traseul celor Trei Fortificatii, Portile I-IV ale cetatii Alba Carolina, Catedrala Romano-catolica Sf. Mihail, Muzeul si Sala Unirii, Catedrala Reintregirii si Obeliscul dedicat memoriei celor trei revolutionari: Horea, Closca si Crisan, dar si Palatul Arhiepiscopiei Romano-Catolice, Palatul Apor si Palatul Princiar. O calatorie intre zidurile cetatii poate fi considerata o calatorie in timp, de-a lungul unui mileniu de istorie. Unic in peisajul turistic romanesc, un popas la portile cetatii de la Alba Iulia va ofera prilejul sa vedeti ceremonialul schimbarii garzii, un adevarat spectacol oferit de soldati invesmantati in uniforme austriece din secolul XVIII.

Un alt edificiu ce merita atentia voastra este Cladirea Babilon, ridicata la jumatatea secolului XIX si care avea aspectul unei fortarete, cu ziduri groase, unde locuiau familiile ofiterilor din armata austro-ungara, motiv pentru care mai este cunoscuta sub numele de Pavilionul Ofiterilor. Astazi, intre zidurile cladirii se gaseste Muzeul National al Unirii, ce adaposteste cateva sute de mii de articole de patrimoniu. Superb si fastuos se infatiseaza turistilor si Palatul Princiar, decorat cu candelabre elegante si mobilier de lux si scari de marmura. In epoca sa de glorie gazduia cele mai importante banchete si cele mai renumite reprezentatii artistice.

Catedrala Ortodoxa cu hramul Sf. Arhangheli Mihail si Gavil a fost ridicata in anul 1922 si gazduieste sediul Arhiepiscopiei Ortodoxe din Alba Iulia. Pe langa frumusetea constructiei, edificiul are o insemnatate speciala in inima romanilor. Aici au fost incoronati in anul 1922, ca monarhi ai Romaniei, Regele Ferdinand si Regina Maria, motiv pentru care se mai numeste si „Catedrala Incoronarii’.

Dincolo de cetate, Alba Iulia este unul dintre acele locuri unde te poti plimba pe stradute pietruite, unde te astepti sa descoperi o cladire veche ce ascunde o poveste sau vreun magazin de suveniruri. Sau te poti relaxa pe una dintre terasele deschise vara pe bdul. Transilvania, cea mai importanta artera pietonala din oras. Poti colinda prin numeroasele magazine dupa suveniruri pentru cei dragi. Daca vreti sa admirati orasul de la inaltime, ar fi bine sa va achizitionati un bilet la autobuzul turistic supraetajat, care are un itinerariu lung de 5 km si care va poarta spre cele mai interesante obiective turistice. Daca dispuneti de timp suficient, incercati in vacanta pe care o planuiti la Alba Iulia sa popositi in cele mai importante locuri din vecinatatea localitatii, fie ca alegeti sa vizitati casa poetului Lucian Blaga de la Lancram, sau va indreptati atentia spre Aiud, situat la 30 km departare pentru a descoperi zonele rurale de un pitoresc aparte, cum sunt Coltesti si Rimetea, sau poate vreti sa vedeti Manastirea Ramet si Cheile Rametului, aflate la 40 km de Alba Iulia.

Situat la 380 km de Bucuresti, orasul Alba Iulia este accesibil atat cu autoturismul, fiind traversat de drumul E80, dar si cu trenul. Frumusetea peisajelor, multitudinea edificiilor arhitecturale, numeroasele muzee si monumente istorice contureaza in tablou de vacanta perfect.

Alba Iulia