Despre Aiud
Localizarea si istoria orasului Aiud
Unul dintre cele mai cunoscute orase ale Trasilvaniei, municipiul Aiud, poarta amprenta istoriei, inca din timpuri stravechi, devenind astazi un loc de popas, mai ales pentru turistii pasionati de istorie. Amplasat pe culoarul depresionar de pe cursul mijlociu al Muresului, in punctul de intalnire al Campiei Transilvaniei cu Podisul Tarnavelor si Muntii Apuseni, orasul Aiud se gaseste la 35 km de Alba Iulia si este accesibil turistilor, fiind traversat de drumul national E81, in timp ce amatorii de calatorii cu trenul pot cobori in gara Aiud, situata in zona de est a orasului.
Nu putine sunt astazi informatiile care demonstreaza ca teritoriul Aiudului a cunoscut primele forme de viata umana inca din vremurile indepartate ale istoriei. In timpurile imperiul dac exista o asezare fortificata denumita Brucla, aflata in apropiere de Aiud. Prima mentiune documentara a orasului dateaza de la 1302, si era cunoscut drept unul dintre primele centre de colonizare a sasilor. In epoca evului mediu, a devenit unul dintre principalele centre calvine din regiunea Ardealului, fapt datorat, in special, numarului preponderent al sasilor, comparativ cu cel al altor etnii. De altfel, ca asezare urbana, Aiudul a cunoscut dezvoltarea odata cu colonizarea sasilor. Conform traditiei locale, primul edificiu din piatra a fost turnul de paza, inaugurat in anul 1239, urmat de o biserica in stil romanic, pe locul careia se gaseste astazi Biserica Evanghelica construita la 1334. Si actuala Biserica Calvina, construita in stil gotic si zidita in a doua jumatate a secolului XV, a devenit astazi unul dintre reperele turistice cele mai importante din localitate.
Atractii si obiective turistice in Aiud
O plimbare prin centrul orasului va ofera prilejul sa descoperiti una dintre cele mai vechi cetati din Ardeal, ridicata in secolului XIII. Aceasta era construita din piatra bruta, iar grosimea zidurilor masura 1.20 m. De-a lungul timpului cetatea a fost fortificata cu turnuri intretinute de diverse bresle mestesugaresti (blanari, macelari, croitori). In incinta cetatii se gaseste o alta atractii turistica spectaculoasa – Biserica Reformata Calvina, construita in secolul XVI.
Nicio excursie in aceasta parte a tarii nu ar fi completa, fara sa va fi oprit, fie si doar pentru cateva clipe, la Muzeul „Calvarul Aiudului”, un monument dedicat memoriei detinutilor politici din perioada comunista. Este un monument ce intruchipeaza un templu al durerii ce impresioneaza atat pe cei care au trait acele vremuri, dar si pe cei mai tineri, care au sansa sa invete o lectie de istorie. Interesanta se va dovedi si o vizita la Muzeul de Istorie din Aiud, unde veti decoperi colectii de arheologie deosebit de pretioase.