Despre Agapia
Daca vreti sa descoperiti spiritualitatea seculara si frumusetea parca desprinsa din poveste a regiunilor rurale din judetul Neamt, poate ca ar trebui sa incepeti itinerariul vostru turistic cu Agapia, o comuna cu sate pitoresti, aflata in partea de nord a judetului, unde decorul natural este strabatut de paraiele Agapia, Tinoasa si Valea Seaca. Bogatele paduri vin sa completeze aceste peisaj idilic.
Pentru a ajunge in comuna Agapia trebuie sa urmati cursul drumului national DN15C, care face legatura intre Piatra Neamt si Targu Neamt. Accesul turistilor se face si pe drumul judetean DJ 155D, care duce pana la Manastirea Agapia. Daca vreti sa treceti pragul Manastirii Varatec, urmati drumul judetean DJ155 E. Comuna Agapia numara peste patru mii de locuitori si reuneste stele Filioara, Sacalusesti si Varatec.
Orice turist ajuns astazi prin aceste locuri trebuie sa-si stabileasca cu atentie intinerariul pentru a nu rata lacasurile de cult, ce pastreaza o istorie ce cobara pana in veacul al XVI –lea, asa cum sunt Manastirile Agapia si Varatec. Un popas trebuie sa faceti si la Padurea de Argint ori Codrii de Arama, inepuizabile surse de inspiratie pentru poetul Mihai Eminescu. Padurea de argint se gaseste la o altitudine de 540 m, intre Varatec si Valea Seaca, si reprezinta o superba rezervatie peisagistica de mesteceni, unii cu o vechime seculara. Padurea cunoscuta sub numele de Codrii de Arama se gaseste la un kilometru distanta de Manastirea Varatec si este un loc de un farmec aparte, unde puteti admira exemplare de goruni a caror varsta depaseste 130 de ani. Tot aici puteti descoperi peste 300 de specii de plante protejate prin lege.
Satul Varatec se gaseste la 40 km de Piatra Neamt si este deseori folosit ca loc de popas de turistii si credincioasii sositi in pelerinaj la Manastirea Varatec, cea mai mare manastire de maici din judet, cu cele 400 se suflete care si-au gasit linistea in interiorul lacasului. Intre zidurile manastirii este amenajat un muzeu care gazduieste o valoroasa colectie de arta religioasa. De la manastire, la o distanta de vreo 7 km, veti intalni Schitul Sihla. Asezamantul manastiresc Agapia, aflat pe valea paraului Agapia – Toplita, la poalele Muntilor Magura, este un alt lacas cu vechime seculara ce atrage turistii veniti din toate colturile lumii. Ceva mai mica decat cea de la Varatec, Manastirea Agapia este formata din Agapia Veche, ridicata de domnitorul Petru Schiopu, in anul 1585, si Agapia Noua, construita in anul 1642 de catre Hatmanul Gavril, fratele voievodului Valise Lupu. Pictata de Nicolae Grigorescu la 1858, manasitirea este considerata o veritabila bijuterie arhitecturala care imbina stilurile bizantin, neoclasic cu arta romaneasca.