Despre Abrud

Localizarea si istoria orasului Abrud

O excursie in partea de sud a Transilvaniei, va ofera ocazia sa descoperiti in regiunea nord–vestica a judetului Alba, la o altitudine de 600 m, orasul Abrud. Localitatea este situata in depresiunea omonima, intr-un decor natural de vis, marginita de Muntele Gaina si Muntii Metaliferi, in timp ce la hotarul nordic, se invecineaza cu Rosia Montana.

Istoria Abrudului coboara pana in timpuri imemoriale, la inceputul secolului II d.Ch. Legenda legata de numele locului a fost inspirata de un anume Bruda, mare proprietar de mine de aur, despre care se spune ca s-a sinucis dupa transformarea Daciei in provincie romana. De altfel, in perimetrul localitatii, mai pot fi vazute ruinele castrului roman „Abruttus”.

Prima atestare documentara a Abrudului dateaza din anul 1215 si inca de atunci era renumit pentru zacamintele aurifere si este deseori amintit sub numele de Oppidum montanum, Abruth sau Terra Obruth. In a doua jumatate a secolului XIII, intregul teritoriu al Tarii Abrudului este daruit Episcopiei Romano-catolice de la Alba Iulia de catre regele maghiar Stefan V-lea. Sub numele actual, localitatea apare mentionata abia incepand cu anul 1750. De-a lugul vremurilor, locuitorii se implica in cele mai importante evenimente care au marcat istoria Ardealului, in mod special, in Rascoala de la 1784, condusa de Horea, Closca si Crisan si, mai tarziu, se alatura telurilor lui Avram Iancu, in timpul revolutiei pasoptise.

Atractii si obiective turistice in Abrud

Turistul ajuns astazi pe aceste meleaguri este cucerit de linistea si frumusetea locului, dar si de obiectivele istorice, devenite repere in cultura si traditia localitatii. Frumoasa Biserica Reformata, construita la inceputul secolului XVIII, domina Piata Eroilor, in timp ce Biserica Sf. Apostoli, monument istoric ce dateaza de la 1787, atrage atentia prin picturile murale deosebite. Din itinerariul vostru nu poate lipsi nici Casa „Ioan Boeriu”, fost primar al orasului in preajma revolutiei de la 1848 si nici casa de pe Str. Motilor, unde s-a pus la cale prinderea lui Horea si Closca. Printre atractiile turistice locale se numara si Casa Memoriala „Ioan Buteanu”, unul dintre apropiatii lui Avram Iancu, dar si Casa Memoriala „Alexandru Ciura”, locul unde s-au cunoscut Nicolae Balcescu si Avram Iancu. Daca dispuneti de suficient timp, merita sa va opriti, fie si doar pentru cateva clipe la Monumentul „Eroilor neamului”, situat in cimitirul Bisericii Ortodoxe din Abrud, si dedicat memoriei eroilor din Primul Razboi Mondial.

Abrud