Despre Romania
Romania se gaseste in regiunea sud-estica a Europei Centrale, in nordul Peninsulei Balcanice, pe cursul inferior al Dunarii si se intinde pe o suprafata de 238.391 km². Statul roman se invecineaza la nord de Ucraina, la est de Republica Moldova, in timp ce la sud, imparte granita cu statul bulgar, pe cea din sud-est cu Serbia, iar in regiunea nord-vestica se invecineaza cu Ungaria. Dupa ce traverseaza zece state si patru capitale europene, Dunarea colecteaza 97% din raurile Romaniei. In toate orasele pe care le strabate (Drobeta, Turnu Magurele, Giurgiu, Braila si Sulina) s-au amenajat statiuni turistice care pun in valoarea frumusetea fluviului. Totodata, Dunarea marcheaza granita de sud a tarii, cu Bulgaria si Serbia.
Romania numara o populatie de 21,33 milioane locuitori (2012), iar speranta de viata a romanilor, conform estimarilor din anul 2013, este de 70 ani pentru barbati si 78 ani pentru femei. In orice ghid turistic pe care il rasfoiesti, Romania este descrisa drept una dintre cele mai frumoase tari ale Europei, datorita diversitatii reliefului, a naturii salbatice, dar si a traditiilor seculare, atat de bine puse in valoare in zonele rurale ale tarii. Pozitia geografica a Romaniei ii confera in climat continental, mai ales in zona de rasarit, dar si la sud de Carpatii Meridionali, in timp ce in Transilvania, clima este moderata. De altfel, intregul teritoriu al tarii are farmecul sau, indiferent anotimp, avand in vedere stratul consistent de zapada din zona montana, care transforma statiunile turistice in paradisul tururor distractiilor in lunile de iarna, in timp ce verile, cu soare stralucitor, invita la relaxare turistii care vor sa exploreze statiunile de pe litoralul Marii Negre.
Integrata circuitului turistic international, Romania dispune de aeroporturi atat in capitala si in principalele orase, in timp ce conexiunile feroviare si transportul public ajuta turistii sa strabata tara in lung si in lat. Bucuresti, cel mai mare si mai populat oras, situat in jumatatea sud-estica a tarii este de cele mai multe ori folosit ca punct de pornire spre cele mai importante destinatii turistice. Romania este tara unde frumusetea si diversitatea reliefului, istoria milenara, datinile seculare dar si ospitalitatea locuitorilor sunt unamin recunoscute. Peisajele pitoresti o situeaza in topul celor mai frumoase tari din Europa, fie ca vreti sa respirati aerul tonic de munte, sau porniti in explorarea spactacolului naturii oferit de Delta Dunarii sau alegeti sa va petreceti concediul pe litoralul Marii Negre. Amatorii de istorie medievala au sansa sa descopere cetatile fortificate din Transilvania si citadele cu aer romantic, incarcate de legende ce asteapta sa fie descoperite, asa cum veti afla vizitand Sibiul, Sighisioara sau Brasovul. Aceia dintre voi care prefera turismul ecumenic, nu pot rata un itinerariu la Manastirile pictate din Moldova, foarte bine conservate si astazi, desi au o vechime seculara. Printre cele mai remarcabile se numara Humor, Moldovita, Probota, Suceava, Sucevita, Voronet si Arbore, incluse pe lista momumentelor universale UNESCO in urma cu doua decenii.
Traditiile de Paste si de Craciun, costumul popular si produsele culinare traditionale sunt un argument in plus pentru care Romania reuseste sa-i impresioneze pe turisti. Parcurile si rezervatiile naturale unde se protejate specii diverse de flora si fauna, se numara printre cele mai spectaculoase din Europa. Amatorii de drumetii montane vor descoperi lacuri glaciare si pajisti alpine de o frumusete ireala si pesteri ce adapostesc fosile preistorice. Cel mai lung lant vulcanic de pe continentul european este localizat in sectorul Carpatilor din regiunea Oas-Harghita, in timp ce la Ghetarul Scarisoara, din Muntii Bihorului, se afla al doilea mare ghetar din Europa. Un adevarat spectacol al naturii puteti admira la Vulcanii noroiosi de langa Buzau. Excursii de neuitat puteti face in Muntii Retezat, unde se afla peste 80 de lacuri graciale si sute de specii de plante.
Aceia dintre voi care sunt pasionati de etnografie, folclor, de viata linistita de la tara, au sansa sa descopere in satele din Maramures, Marginimea Sibiului ori din Muntii Apuseni case cu arhitectura traditionala, intinse plantatii de vita de vie, turme la pascut si capite cu fan, care iti dau sentimentul ca in aceste locuri timpul se masoara altfel. Obiceiurile si datinile sunt pastrate si astazi cu sfintenie, asa cum le veti gasi in satul Rasinari, declarat drept cel mai frumos sat din Romania, sau la Saliste, o asezare intemeiata cu opt veacuri in urma, unde se spune ca se gaseste cel mai vechi lacas de cult din zona Ardealului, in timp ce la Sibiel aveti ocazia sa admirati cea mai mare colectie de icoane pictate pe sticla. Satele motilor din Muntii Apuseni, precum Garda, Arieseni sau Albac, sunt locuri de legenda, incarcate de istorie, unde mesterii populari pastreaza traditia veche a prelucrarii artistice a lemnului.
Bucovina, cu frumoasele manastiri pictate, este un loc unde frumusetea naturii si ospitalitatea localnicilor iti dau sentimentul ca ai pasit intr-un taram de poveste. Drumul spre vechile manastiri trece prin Pasul Tihuta si fermecatoarea Valea a Bargaului, gazda celor mai spectaculoase peisaje pe care vi le puteti inchipui. Asezarile de pe Valea Bargaului sunt adevarate centre de pastrare a traditiilor romanesti. In satul Livezile aveti ocazia sa vizitati Muzeul etnografic – Casa Saseasca, in timp ce la Prundu Bargaului se gaseste prima moara de hartie din tara, inaugurata in anul 1768.
Vechiul tinut al Maramuresului este recunoscut pentru linistea ce domina imprejurimile, dar si pentru frumusetea portului popular si al datinilor atat de frumos puse in valoare cu ocazia marilor sarbatori religioase de peste an. Aceia dintre voi care vor sa cunoasca cu adevarat spiritul si traditiile satului romanesc, nu ar trebui sa rateze o vacanta in satele Iza, Viseu, Mara sau Cosau, situate in zona de nord a Maramuresului. Frumusetea caselor cu arhitectura traditionala, maiestria realizarii portilor, sculptate si decorate cu motive populare, sunt doar cateva dintre argumentele pentru care nu trebuie sa ocoliti aceasta zona turistica. Faceti un popas si la in Cimitirul vesel de la Sapanta, aflat la jumatate de ora de mers de Sighet, faimos pentru crucile viu colorate.
Unica in felul sau este si regiunea istorica a Banatului, marginita la rasarit de Carpatii Meridionali si de apele Dunarii, la sud, in timp ce vestul este scaldat de apele Tisei si nordul de raul Mures. Vechi orase precum Timisoara, Arad, Lugoj sau Resita pastreaza si astazi ceva din farmecul secolelor trecute, reflectat mai ales in arhiectura constructiilor. Nu puteti explora frumusetile Banatului, fara sa fi cunoscut si tinutul Crisanei, situat geografic intre raul Tisa, la vest, si apele Muresului, la sud, si care reuneste teritoriile judetele Bihor si Arad. Prezenta Muntilor Bihor, cu altitudini de pana la 1800 m, este un motiv in plus pentru care acesta zona atrage pe cei mai multi dintre pasionatii excursiilor montane. Pestera Ursilor, aflata in apropierea localitatii Chiscau sau Pestera Unguru Mare, situata pe versantul nordic al Masivului Piatra Craiului, se numara printre cele mai vizitate obiective turistice din zona, fara a uita de peisajele de pe Valea Iadului si Cascada Iadolina, ce trebuie vazute pentru a le aprecia pe deplin frumusetea.
In peisajul turistic romanesc, zona Moldovei se distinge nu doar prin frumusete dar si prin numeroasele lacasuri de cult, vechi centre de arta si cultura romaneasca. Orase precum Botosani, Iasi, Vaslui sau Neamt se evidentiaza atat prin bogatia culturala si prin traditia istorica milenara. Piatra Neamt, situat pe malurile Bistritei, este un bun punct de pornire in itinerariile montane din Masivul Ceahlau, in timp ce la Botosani aveti ocazia vizitati cateva muzee deosebite, fara a omite centrul vechi al urbei, unde sunt conservate vechi cladiri, unele cu o vechime de peste trei veacuri.
Pe de alta parte, o calatorie in parte de nord-vest a tarii, va ofera ocazia sa descoperiti Ardealul, un loc de poveste ce atrage turistii prin frumusetea castelelor si a cetatilor medievale, fiecare cu o poveste sau o legenda ce asteapta sa fie descoperita. Delimitata de Carpatii Orientali la est si de Meridionali la sud, Transilvania este strabatuta de Muntii Apuseni, ceea ce o situeaza in topul preferintelor turistilor amatori de excursii montane. Culmile impadurite ale muntilor, izvoarele cu apa cristalina, satele rasfirate pe culmile dealurilor si linistea naturii contureaza un decor de vacanta desavarsit.
Zona de sud a tarii era cunoscuta cu veacuri in urma sub numele de Tara Romaneasca si include astazi noua judete importante si Bucurestiul. Acest spatiu geografic va conduce spre cele mai importante centre de cultura si civilizatie romaneasca, asa cum veti descoperi vizitand la Curtea de Arges, a carui cetatea este mentionata documentar inca din anul 1330 si unde a functionat prima Mitropolie a Tarii Romanesti, incepand cu anul 1359. Dincolo de toate, Manastirea Curtea de Arges se numara printre cele mai frumoase monumente ale arhitecturii romanesti de secol XVI, in timp ce Biserica Domneasca, ridicata in secolul XIV, atrage atentia prin picturile originale. In itinerariul vostru turistic in partea de sud a tarii, includeti si Cetatea de scaun de la Targoviste. Orasul - port Giurgiu, situat pe bratul stang al Dunarii, la doar 60 km de capitala, este destinatia perfecta pentru cateva zile de concediu, daca sunteti amatori de croaziere pe Dunare. Unanim recunoscuta drept cea mai frumoasa zona din regiunea sudica a tarii, Valea Prahovei este cu adevarat spectaculoasa! Marginita de Muntii Bucegi, valea gazduieste statiuni turistice deosebite, precum Sinaia, unde se gasesc Castelul Peles si Manastirea Sinaia.
Indiferent de locul unde alegeti sa va petreceti concediul, explorand si cele mai indepartate regiuni ale Romaniei, veti descoperi ca nu trebuie sa treceti granitele tarii pentru a descoperi destinatii turistice spectaculoase.