Despre Zamosc
Fiind pozitionat in partea sud-estica a Poloniei, orasul Zamosc este un important centru turistic, cultural si economic. Inca din trecut, orasul era un mare centru economic bazat pe comert, datorita pozitionarii geografice care leaga Europa de vest si de nord cu Marea Neagra. Specificul orasului este acela ca pastreaza vie amintirea unor epoci de mult apuse, prin multimea de ramasite, ruine, cladiri vechi si monumente. Datorita acestor atractii turistice si culturale, Zamosc a fost supranumit de catre istorici si “Perla Renasterii”.
Centrul vechi al Zamoscului este trecut pe lista patrimoniului mondial UNESCO, cu mentiunea ca Zamosc este “un exemplu unic de oras renascentist in Europa Centrala, construit in concordanta cu teoriile italiene ale orasului ideal, pe bazele unui plan ce a fost rezultatul perfect la cooperarea intre mintea deschisa a fondatorului Jan Zamoyski si a renumitului arhitect Bernardo Morando”. Este un oras renascentist tipic, fondat la mijlocul secolului al XVI-lea de catre Jan Zamoyski, un nobil ce dorea sa aiba un “oras privat”. Zamosc pastreaza si in ziua de astazi fortificatii, cladiri si aspectul traditional de epoca. Orasul se remarca prin arhitectura deosebita. Aceasta este rezultatul unui amestec intre traditiile arhitecturale italiene si ale Europei centrale.
Cele doua simboluri ale orasului sunt Piata Zamosc si Primaria – un ediciu construit in stil baroc. In piata din centru se afla Muzeul Zamosc care gazduieste periodic expozitii de arta impresionante si ilustreaza istoria interesanta a orasului intr-o maniera atractiva prin portrete si tablouri infatisand fondatorii orasului si evolutia acestuia. In categoria muzeelor populare din oras intra si Muzeul Arsenalului si Muzeul Evreiesc, gazduit de o sinagoga ce dateaza din secolul al XVII-lea. Tot in centrul vechi se afla si Palatul Zamosc, inconjurat de ziduri si bastioane de aparare, fiind deschis sub forma de muzeu pentru turisti.
In trecut, Zamosc era, deseori, atacat din cauza bogatiilor pe care le pastra, asadar, acesta era inconjurat de ziduri si fortificatii precum si de sapte bastioane care erau dispuse in forma de stea, tipic pentru perioada medievala. In ziua de astazi, din acest complex de aparare se mai pastreaza doar doua porti: Poarta Lvov si Poarta Lublin. Istoria sustine ca, datorita acestui sistem bine pus la punct, asezarea nu a fost niciodata cucerita de nici o armata invadatoare in perioada medievala. Totusi, in cel de-al doilea Razboi Mondial, multi locuitori au fost masacrati de catre trupele naziste. In memoria celor ucisi s-a construit un impresionant monument de comemorare, numit Rotonda, care in trecut a fost un lagar de exterminare al trupelor germane.
Zamosc este un oras unic, construit intr-o maniera migaloasa si plina de simboluri. Inca de la origini, prevestea o conceptie moderna, si anume aceea ca un oras poate fi considerat un adevarat organism, dupa modelul uman. Conform acestei teorii, se spune ca fondatorul si arhitectul au gandit pozitionarea cladirilor in cadrul orasului astfel incat sa imite planul uman: Palatul reprezinta “capul”, academia si colegiul orasului simbolizeaza “plamanii”, primaria “inima”, iar coloana vertebrala este strada principala si cea mai cunoscuta – Grodzka.