Despre Varsovia
Capitala Poloniei inca din 1596, de pe timpul regelui Sigismund al III-lea, Varsovia se remarca printr-o istorie impresionanta: fiind deseori numita de catre istorici “un phoenix care a renascut din cenusa razboiului” de multe ori, Varsovia a fost sub ocupatie suedeza, prusaca si rusa, pastrand si in ziua de astazi relicvele si amprentele razboiului, sub aspect turistic. Chiar si motto-ul orasului ilustreaza acest aspect: Contemnit procellas – Invinge furtunile! Fluviul Vistula – una dintre atractiile orasului – desparte Varsovia in doua zone: malul stang si malul drept. Cea mai turistica parte a orasului o reprezinta malul drept al Vistulei, aici putand fi vizitat Orasul vechi.
Piata centrala din oras este un loc de relaxare si de promenada, fiind inconjurata de cafenele si localuri ce dau o atmosfera placuta, ambientala, dar si de standuri de arta si de suveniruri special amenajate pentru turisti. In partea Nordica a pietei se afla Muzeul de Istorie care gazduieste o impresionanta colectie de armament, uniforme si alte relicve ale celui de-al doilea Razboi Mondial care a facut orasul una cu pamantul, scotand in evidenta uimitoarea expansiune a acestuia, intr-o perioada atat de scurta de timp. Tot in Orasul vechi, la periferie, se afla Castelul Regal, care serveste astazi ca muzeu si este situat in Piata Castelului. Cu o fatada impunatoare, construita din caramida, si cu o impresionanta colectie de picturi (doua dintre ele apartinand faimosului Rembrandt), portrete si piese de mobilier, Castelul atrage mii de turisti si este un simbol ce sta marturie pentru istoria orasului.
Pe langa oaza culturala si multitudinea de monumente si muzee, Varsovia este renumita pentru ospitalitatea data de numeroasele spatii verzi de relaxare. Printre acestea se numara si Parcul Bailor Regale, in incinta caruia puteti vizita Palatul Łazienki, o constructie neoclasica datand din secolul al XVII-lea, care adaposteste apartamentele regale, galerii de pictura (Rubens, Rembrandt), o capela, si nu in ultimul rand Camera lui Bacchus, decorata cu dale albastre olandeze din secolul al XVII-lea.
Piata Krasinski este o alta locatie populara, atat printre turisti cat si printre locuitorii Varsoviei. Aici se afla Monumentul Insurectiei din Varsovia dar si cateva ramasite ale zidului construit de nazisti in jurul ghetoului varsovian. Un alt monument remarcabil este Coloana lui Sigismund, una dintre cele mai vechi din Europa, care impreuna cu statuia au fost ridicate pentru a il comemora pe regele Sigismund III Waza, care la sfarsitul secolului al XVI-lea a hotarat mutarea capitalei Poloniei din Cracovia la Varsovia.
Varsovia este deseori denumit, precum Paris, orasul care nu doarme niciodata. Aici au loc numeroase festivaluri si miscari culturale. Sarbatori muzicale de jazz, rock, folk sau muzica simfonica si clasica se desfasoara in oras, iar doua dintre cele mai importante sarbatori, Ziua Independentei (11 noiembrie) si Ziua Constitutiei (3 mai) angreneaza atat localnicii cat si turistii, intr-o serie de activitati artistice si culturale de neuitat.
Acestea sunt cateva dintre atractiile acestui oras care este renumit la nivel european pentru imensul sau potential turistic. De acest lucru sunt constienti si localnicii care contribuie la atmosfera ospitaliera si ambientul primitor si cald al orasului, care constituie o destinatie perfecta de vacanta atat pentru tineri cat si pentru familii.