Despre Torun
Desfasurandu-se pe malurile celui mai mare fluviu din Polonia, orasul Torun se afla in partea nordica a tarii, fiind inscris pe lista patrimoniului cultural UNESCO datorita multitudinii de atractii si obiective turistice culturale pe care le detine. Torun a primit privilegii de oras in anul 1233, asadar, are o istorie bogata ce a lasat pe teritoriul acestuia o multime de relicve si monumente ce pastreaza patima timpului nestearsa.
In timpul celui de-al doilea Razboi Mondial orasul a fost distrus aproape in totalitate odata cu alungarea nazistilor din Polonia. Dupa razboi orasul a intrat intr-o expansiune uimitoare, iar zidurile de aparare de altadata au devenit neincapatoare pentru explozia demografica. Astfel, orasul s-a dezvoltat in afara acestora, astfel formandu-se orasul vechi si orasul nou. Orasul nou are o alura moderna, cu multe cladiri noi si un aspect puternic urbanizat, in contrast cu orasul vechi.
Orasul vechi este zona cuprinsa intre vechile ziduri de aparare. A fost supranumit si “Perla Gotica”, avand in vedere ca aici se gasesc cele mai multe constructii in stil gotic din Polonia. Fortareata Torun a fost construita intre anii 1872 si 1894 si este una dintre cele mai mari din Europa centrala si estica. Este compusa din 15 forturi inconjurand orasul vechi, un adevarat complex format din ziduri, turnuri, santuri de aparare. Avandu-si originile in primele asezari ale cavalerilor teutoni, orasul pastreaza o multime de relicve din acea perioada. Cea mai importanta este Castelul Cavalerilor Teutoni, care dateaza inca din secolul XIII.
Torun este un important centru cultural al Poloniei. Orchestra Simfonica a orasului este binecunoscuta la nivel european, iar Centrul de Arta Contemporana este un alt obiectiv cultural, plasat chiar in centrul orasului. De asemenea, turistii pasionati de astronomie nu trebuie sa rateze acest oras care a dat nastere celui mai cunoscut astronom, Nicolás Copérnic, in cinstea caruia, astazi, vizitatorii se pot bucura de Planetariul si Observatorul Astronomic din oras, doua dintre cele mai renumite din Europa. Istoria orasului este atat de bogata si de interesanta, incat exista aproximativ zece muzee care trateaza acest subiect. Muzeul universitar si Casa Kopernik sunt doua dintre cele mai mari si elucidante muzee pe aceasta tema.
Bisericile din oras sunt adevarate opere de arta atat din punct de vedere arhitectural cat si cultural. Catedrala Sf Ioan Botezatorul este cea mai mare si dateaza din secolul XIV, fiind construita in stil gotic, cu un altar in stil baroc. Tot din aceeasi perioada dateaza si Biserica Sf Maria si Biserica Sf Iacob, ambele apartinand stilului gotic.
Torun este o destinatie perfecta pentru familii dar si pentru tineri. In orasul vechi tinerii se pot bucura de viata de noapte vibranta din localurile ce se imbina perfect in atmosfera gotica si aspectul invechit. Parcurile si numeroasele spatii verzi de relaxare sunt ideale pentru familiile care isi doresc o vacanta de odihna.