Comentarii
Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Strada Republicii din Brasov
Nostalgicii vremurilor trecute isi amintesc, probabil, din povestile bunicilor si strabunicilor, de Ulita Caldararilor. Se numea asa, pentru ca aici locuiau membrii breslei caldararilor. Odinioara, aceasta strada era strabatuta de un canal, iar la capatul ei se afla o poarta veche care facea legatura cu Moldova prin satele de la nord. De la numele acestei porti provine si cel de al doilea nume al portii –„Strada Portii”.
Va invit la un exercitiu de imaginatie prin care sa vizionati turnul care strajuia poarta, prevazut cu un ceas mare cu fresce, casele cu ziduri masive, construite in asa fel incat sa reziste atacurilor dusmanilor, sau locuintele notabilitatilor orasului situate candva pe latura de sud a strazii, precum resedinta familiei Hirscher, inlocuita in anul 1908 cu sediul Bancii Nationale Sasesti.
Azi, Strada Republicii, readuce la prezent prin cladirile sale, o parte a trecutului istoric al orasului. La numarul 17 poate fi vazuta una dintre cele mai vechi cladiri din oras (secolul al XVI-lea), „Farmacia Jekelius”. La numarul 16 poate fi vazuta „Casa pantofarului Heinrich Bahmüller”, datata in 1906, cu o frumoasa fatada ce reflecta Sezessionul vienez. Una dintre cladirile de referinta ale orasului Brasov, a fost construita dupa planurile arhitectului Peter Bartesch din 1864, initial era „Casa cofetarului Montaldo”, ca, mai tarziu sa fie cunoscuta drept „Hotelul Baross”. Strada poarta amprenta lasata de Palatul Finantelor (Primaria de azi) si Palatul de Justitie (Prefectura de azi). Tot aici se afla si Palatul Postelor, a carui cladire este datata in 1906.
Multe ar mai fi de spus despre aceasta strada, insa cel mai bine este sa faceti o plimbare. Doar asa veti simti si intelege o parte din istoria locurilor.
GPS - Latitudine: 45.643394, Longitudine: 25.590528
Mareste harta ?Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Strada Republicii din Brasov