Strada Armoniei din Georgetown

Nici o vacanta in Georgetown nu ar fi completa fara o plimbare pe Strada Armoniei. Artera reuneste mai multe altare si lacasuri de rugaciune. Pentru a evidentia traditiile si ritualurile caracterice fiecarei religii in parte, pe Strada armoniei se gasesc lacasuri de rugaciune frecventate de credinciosi de religii si etnii diferite.

In partea de nord a strazii, la intersectia cu Lebuh Farquar veti descoperi Biserica Sf. Gheorghe, ce aminteste si astazi de infuenta colonistilor englezi din urma cu doua secole. Construita in anul 1816, aceasta este recunoscuta drept prima Biserica Anglicana din Asia de sud-est. Fosta curte a bisericii adaposteste astazi cel mai exclusivist parc de masini, dar veti fi uimiti sa descoperiti si o vegetatie bogata ce inconjoara templul de inspiratie greceasca ridicat in memoria capitanului Francis Light, fondatorul orasului Georgetown, in anul 1816. Biserica Sf. Gheorghe era principalul centru religios al comunitatii engleze formata, mai ales, din comercianti care isi deschideau magazine in partea de nord- est a orasului.

La mica distanta de biserica Sf. Gheorghe se afla centrul spiritual al comunitatii chineze din Penang si una dintre principalele atractii turistice situate pe Strada armoniei. Este vorba de templul inchinat Zeitei Compasiunii, care isi face simtita prezenta de la mare departare prin mirosul pe care il emana betisoarele parfumate. Lacasul acesta dateaza de la inceputul secolul XIX si se remarca prin numarul mare de dragoni sculptati in piatra care decoreaza stalpii ce sustin acoperisul.

Incaperea centrala, decorata cu elegante lampioane, este pazita de 18 statui ce reprezinta armata aflata in subordinea zeitei. Continuand periplul vostru turistic, dincolo de templu, veti patrunde in ceea ce se cheama spiritul culturii etnicilor chinezi din Penang. O multime de magazine cu fatade viu colorate si locuinte traditionale ce par, parca, dintr-o alta epoca. In apropiere de Templul Zeitei Compasiunii se gaseste un alt lacas de rugaciune, de aceasta data frecventat de credinciosii hindusi. Un loc de un farmec aparte, pus in valoare de diversitatea multiculturala si multietnica, este un simbol al cartierului Mica Indie. In preajma templului se gasesc magazine si restaurante unde puteti experimenta miresme dintre cele mai diverse, fie ele specific chineze sau indiene. Templul hindus Sri Maha Mariamman a fost ridicat in anul 1833 si se remaca printr-o arhitectura dravidiana, fiind decorat cu numeroase statui, inclusiv ale zeitei Amann, in numeroasele ei incarnari. Interiorul este dominat de statuia din aur a zeului Subramaniam, decorata cu diamante si smaralde.

Si ultimul, dar nu cel din urma lacas, este Moscheea Kapitan Keling, care a fost ridicata de comunitate musulmanilor tamil si fost botezata dupa numele Capitanului Keling, conducatorul Indiilor de sud din acea vreme. Edificiul se remarca printr-o combinatie de stiluri ce imbina arhitectura coloniala, reprezentata prin arcadele traditionale maure, in timp ce interiorul este spectaculos, prin jocul de lumini reflecatat de vitralii. Pentru a vizita lacasul, trebuie sa aveti o tinuta decenta si capul acoperit.

O plimbare pe renumita „strada a armoniei” se va dovedi nu doar reconfortanta, dar si o lectie de convietuire internetinica si multiculturala ce a si inspirat, dealtfel, denumirea strazii.

Localizare

GPS - Latitudine: 5.418529, Longitudine: 100.337371

Mareste harta

Legenda

  • Strada Armoniei din Georgetown
  • Restaurant
  • Hotel
  • Piete si zone centrale
  • Monumente
  • Catedrale si biserici
  • Muzee si galerii de arta
  • Palate si castele
  • Cladiri si turnuri
  • Gradini si parcuri
  • Divertisment
  • Shopping
  • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Strada Armoniei din Georgetown

Georgetown