Situl arheologic Lucentum din Alicante

Lucentum este numele orasului roman ce se afla in locul in care astazi se desfasoara orasul Alicante. Inainte de invadarea romanilor din anul 215 in.Hr, zona Alicante se numea Akra Leuka. Fiind un centru comercial mediteranean si iberic, pe acest teriroriu s-a preumblat greci, fenicieni, populatii ce au avut anumite influente asupra culturii orasului. Majoritatea orasului, dupa cum se observa si in prezent, a fost influentat de catre ocupatia romana. Numele de Akra Leuka a fost inlaturat o data cu cucerirea orasului de catre Pubois Cornelius in timpului celui de-al Doilea Razboi Punic. In cativa ani, orasul a fost impanzit cu elemente romanice percum: baile publice, temple, forumuri, sisteme de irigatii etc. Orasul a atins apogeul dezvoltarii in secolul I i.Hr. si in secolul I d.Hr.

La sfarsitul secolului 1 d.Hr a intrat intr-un declin grav, fiind complet abandonat in perioada secolelor II si II d.Hr. Principala cauza a abandonarii acestui oras a fost existenta orasului din vecinatate, Ilici(azi cunoscut sub numele de Elche). In aceasta zona apa era mai potabila, solurile erau mai fertile, in general, conditiile de viata erau mai satisfacatoare fata de cele din Lucentum. La scurt timp, zona orasului Lucentum a fost complet abandonata, acest loc fiind folosit in secolele al X-lea si al XI-lea drept cimitir al musulmanilor.

Preocuparea pentru localizarea vechiului oras a aparut in anul 1780 cand, Contele Antonio Valacarcel Pio de Saboya, a sugerat ca ruinile cunoscute sub numele de Tossal de Manises, la a caror excavare a participat personal, ar fi de fapt fostul oras Lucentum. Aceasta afirmatie venea ca o contradictie impotriva zonurilor ce circulau la acea vreme si care sustineau ca fostul oras roman a fost situat cu mult mai departe fata de orasul Alicante. Mai tarziu, ruinile au fost excavate, din nou, de catre arheologii Lafuente si Figueras, cunoscuti ca fiind cei care au descoperit numeroase ruine ale unor foste orase grecesti si catargiene. Ruinile descoperite aveau clar influente romane, in special cele existente in arhitectura primulului secol d. Hr.

Orasul roman a fost construit peste cel Iberic, din care practic nu a mai ramas nimic inafara de cateva fragmente de ziduri. Cu ocazia sapaturilor arheologice au fost descoperite numeroase vase ceramaice decorate cu forme geometrice sau cu imagini ale unor pesti si pasari. De asemenea, s-au mai descoperit si un numar impresionant de amulete de origine egipteana, suculpturi, bijuterii si arme. In perioada de dupa razboi, descoperirile arheologice erau in pericol de disparitie totala. In impidicare intamplarii acestui lucru a avut un rol foarte important arheologul suedez Solveig Nordstrom.

In anul 1961 zona excavata a fost desemnata „Monument Istoric si Artistic”, fapt ce i-a conferit o protectie legala. In ciuda protectiei legale a ruinilor, in jurul acestora s-au construit cladiri care au dus la afectarea zidurilor descoperite. In prezent, zona descoperirilor arheologice, care acopera o suprafata de 30000m2, poate fi vizitata. Cele mai interesante descoperiri sunt cele ce vizeaza zidurile defensive, forumul, baile publice, o parte din necropola musulmana si alte case din zona. Inca se mai excaveaza o parte din ceea ce a fost Tossal de Manisses, fapt ce aduce speranta acordarii unui interes mai ridicat fata de aceasta zona a orasului Alcante. Influenta orasului Lucentum poate fi observata si in prezent in viata culturala din zona deoarece multe asociatii, firme sau culuburi sportive din Alicante poarta numele acestui antic oras.

Aceasta zona destinata sapaturilor arheologice merita sa fie vizitata pentru frumusetea vechilor cladiri si pentru complexitatea arhitecturala a constructiilor. De asemenea, privelistea ce v-o ofera aceste ruine este minunata, purtandu-va pret de cateva minute in istoria unui oras ce dateaza de secole.

Localizare

GPS - Latitudine: 38.346710, Longitudine: -0.478620

Mareste harta

Legenda

  • Situl arheologic Lucentum din Alicante
  • Restaurant
  • Hotel
  • Piete si zone centrale
  • Monumente
  • Catedrale si biserici
  • Muzee si galerii de arta
  • Palate si castele
  • Cladiri si turnuri
  • Gradini si parcuri
  • Divertisment
  • Shopping
  • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Situl arheologic Lucentum din Alicante