Comentarii
Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Centrul Vechi din Torun
Un bogat port fluvial al Ligii Hanseatica, orasul Torun a fost unul dintre cele mai importante centre comerciale si culturale din Europa Central-Estica, situat in regiunea cunoscuta in perioada Evului Mediu ca si “Pamantul lui Chelmno”. Originile sale sunt legate de Ordinul Cavalerilor Teutoni, care si-au construit aici un castel la mijlocul secolului al XIII-lea, ca si o baza pentru cucerirea si colonizarea Prusiei. A fost declarat oras in anul 1233, iar 31 de ani mai tarziu, la nord de castel a fost ridicat un nou oras.
Situat in partea vestica a Torun-ului, vechiul centru (Starowka) este cea mai frumoasa si mai impresionanta parte a sa, ce beneficiaza inca de acele cladiri gotice care atesa maretia orasului de-a lungul istoriei. Strazile ce urca spre sud, spre raul Vistula sunt paralele, intersectandu-se apoi in josul raului, partea nordica caracterizandu-se tot prin strazi perpendiculare, insa dispuse intr-un mod mai putin obisnuit. Aici, Piata Centrala este dominata de vechea primarie, una dintre cele mai impunatoare cladiri din nordul Europei, construita intre anii 1391-1399, astazi gazduind Muzeul Regional. Se remarca o serie de biserici, cele mai vizitate fiind Biserica Parohiala Sf. Ioan, construita in etape, iar din anul 1992 este cunoscuta ca si Catedrala din Torun; Biserica Adormirea Maicii Domnului cu picturi murale din secolul al XIV-lea si interior in stil baroc; Biserica Sf. James, cu picturi gotice si o cupola stelara spectaculoasa. Exista si cateva case burgheze ce atraga privile vizitatorilor, printre care si Casa Stelara, dar si casele de caramida realizate in stil gotic, unde s-a nascut marele astronom polonez, Nicolaus Copernicus, astazi adapostind un muzeu.
Vechiul Oras a fost fortificat in repetate randuri in perioada anilor 1250-1300, cand i-a fost adaugat un zid dublu consolidat de batioane, aceste fortificatii fiind reconstruite apoi in secolul al XV-lea timp de 29 de ani. Zidurile de aparare au fost partial distruse in secolul al XIX-lea, singurele portiuni ramase intacte fiind in sectorul sudic, din apropierea raului Vistula, unde si astazi se mai pot vedea portile si turnurile de aparare.
Astfel, centrul istoric al Torun-ului – un complex de cladiri medievale bine conservate cu un aspect urban original, a fost inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO in anul 1997.
GPS - Latitudine: 53.010712, Longitudine: 18.604040
Mareste harta ?Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Centrul Vechi din Torun