Centrul Istoric din Varsovia

Principala atractie turistica si inima Varsoviei o reprezinta cel mai vechi cartier istoric al acesteia, ce se prezinta ca si un oras fortificat de talie modesta. Cunoscut sub simpla denumire de Vechiul Oras, acesta a luat nastere la sfarsitul secolului al XII-lea, infiintata de ducii regiunii poloneze, Mazovia.

Initial orasul a fost inconjurat de un zid de pamant, pentru ca mai tarziu, in anul 1339, sa fie fortificat cu ziduri din caramida, si s-a dezvoltat in jurul castelului ducilor de Mazovia, devenit, in anul 1569, Castelul Regal si unul dintre cele mai importante edificii ale acestei zone. Cea mai mare parte a vechiului oras a fost distrusa, ca si restul Varsoviei in timpul celui de-al II-lea Razboi Mondial, fiind atent reconstruita mai tarziu, incat e greu de recunoscut care dintre cladiri au supravietuit si care au fost refacute.

A fost inclus in lista Patrimoniului Mondial UNESCO inca din anul 1980, Orasul Vechi al Varsoviei fiind si locul perfect de achizitionare a unor suveniruri care sa aminteasca de aceasta zona minunata, dar si locul in care turistii pot explora in voie o serie de obiective istorice, printre care si Catedrala Sf. Paul.

Insa, sufletul orasului vechi il reprezinta Vechea Piata, ce dateaza inca din secolul al XIII-lea si are forma unui dreptunghi cu lungime de 90 m si latimea de 73 m. Aici se gasea candva Primaria, locul unde obisnuiau sa se intalneasca reprezentatii breslelor si negustorii, fiind distrusa in anul 1817, dar erau organizate si unele targuri, iar ocazional, avea loc cate o executare in fata publicului. Inca din anul 1855, pe locul fostei primarii, a fost ridicata o satuie de bronz – Sirena Varsoviei, ca simbol al orasului. Cladirile erau construite in stilul gotic, pana la izbucnirea marelui incendiu din anul 1607, cand au fost renovate in stil renascentist tarziu.

Situata chiar in fata Castelului Regal, Piata Castelului reprezinta locul de unde majoritatea vizitatorilor isi incep plimbarile prin vechiul oras, si unde troneaza Coloana lui Sigismund, ce domina casele din jur cu inaltimea sa de 22 de metri. Ridicata in anul 1644, statuia de bronz infatiseaza pe Regele Sigismund III, care a fost responsabil de transformarea Varsoviei in capitala Poloniei.

O alta piata ce impresioneaza este cea de forma triunghiulara din spatele Catedralei Sf. Ioan, cunoscuta ca si Piata Canon-ului, unde se gaseste cea mai mica cladire a Varsoviei.

Printre cele mai cunoscute lacasuri de cult ce apartin vechiului oras, se remarca: Catedrala Sf. Ioan, construita in secolul al XV-lea si complet refacita dupa anul 1944; Biserica Iezuita, situata chiar langa catedrala, ce dateaza din anul 1609 si refacuta in anul 1957; Biserica Sf. Martin, ce imbina stilul gotic cu cel baroc, in perioada anilor '70 - '80 servind ca si un loc de intalnire a opozitiei poloneze.

Odata ce turistul a vizitat Vechea Piata a Varsoviei unde a putut viziona un documentar despre odiseea razboiului din capitala, nu are cum sa fie impresionat de marea putere a acestui oras antic care a reusit sa treaca peste toate obstacolele si sa se ridice din ruina!

Localizare

GPS - Latitudine: 52.248829, Longitudine: 21.012590

Mareste harta

Legenda

  • Centrul Istoric din Varsovia
  • Restaurant
  • Hotel
  • Piete si zone centrale
  • Monumente
  • Catedrale si biserici
  • Muzee si galerii de arta
  • Palate si castele
  • Cladiri si turnuri
  • Gradini si parcuri
  • Divertisment
  • Shopping
  • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Centrul Istoric din Varsovia