Centrul Istoric din Ierusalim

Orasul Vechi din Ierusalim gazduieste multe situri de importanta religioasa cheie: Muntele Templului, Zidurile de Vest, Biserica Sfantului Mormant, Domul Stancii si Moscheea al-Aqsa.

In urma razboiului arabo-israelian din 1948, orasul vechi a fost capturat de catre Iordania si locuitorii evrei au fost evacuati. In timpul Razboiului de Sase Zile din 1967, Israel a capturat Orasul Vechi, alaturi de restul Ierusalimului de Est, ulterior anexandu-le teritoriului izraelian. Astazi, Israelul controleaza intreaga zona, pe care o considera o parte din capitalul sau national.

Zidurile actuale ale Orasului Vechi au fost construite in 1538 de catre Imperiul Otoman condus de sultanul Soliman Magnificul. Zidurile se intind pe o suprafata de aproximativ 4.5 km si se ridica la o inaltime de 5 pana la 15 metri, cu o grosime de 3 metri. In total, zidurile Orasului Vechi contin 43 turnuri de supraveghere si 11 porti.

Inca din cele mai vechi vremuri Orasul Vechi a fost impartit in patru sectiuni inegale, desi denumirile actuale au fost introduse abia in secolul al XIX-lea. Astazi, Orasul Vechi este impartit in Cartierul Musulman, Cartierul Crestin, Cartierul Evreiesc si Cartierul Armean. Cartierul musulman este situat in coltul de nord-est al Orasului Vechi si desi pana la revoltele din 1929 avea o populatie mixta de evrei, musulmani si crestini, astazi, doar 60 de familii de evrei mai locuiesc aici. Cartierul Crestin este situat in partea de nord-vest a Orasului Vechi, gazduind Biserica Sfantului Mormant, cel mai sfant loc al crestinismului.

Cartierul armean este cel mai mic dintre cele patru cartiere ale Orasului Vechi. Desi armenii sunt crestini, Cartierul Armean este diferit de Cartierul Crestin. In ciuda dimensiunilor mici ale carierului, armenii formeaza o prezenta puternica in Orasul Vechi. Astazi, mai mult de 3.000 de armeni traiesc in Ierusalim, dintre care, 500 in Cartierul Armean.

Cartierul evreiesc se afla in sectorul de sud-est al orasului fortificat. Acesta a avut o istorie bogata cu o prezenta evreiasca aproape continuu incepand cu secolul al VIII -lea i.Hr.. In 1948, o populatie de aproximativ 2.000 de evrei a fost asediata si obligata sa paraseasca in masa cartierul care a ramas sub control ioradanian pana la Razboiul de Sase Zile din 1967.

Sectiunea din Cartierul Evreiesc distrusa inainte de 1967 a fost reconstruita si s-a stabilit ca in 2004 avea o populatie de 2348 persoane si mai multe institutii mari de invatamant. Inainte de a fi reconstruit, cartierul a fost atent excavat sub supravegherea Universitatii Hebrewarheolog Nahman Avigad. Vestigiile arheologice sunt expuse intr-o serie de muzee si parcuri in aer liber.

In timpul erei de cruciatilor au existat patru porti in Orasul Vechi, una pe fiecare parte. Zidurile actuale, construite de Soliman Magnificul, au un total de unsprezece porti, dar numai sapte sunt deschise. Pana in 1887, fiecare poarta a fost inchisa inainte de apusul soarelui si deschisa la rasarit.

Localizare

GPS - Latitudine: 31.777656, Longitudine: 35.232459

Mareste harta

Legenda

  • Centrul Istoric din Ierusalim
  • Restaurant
  • Hotel
  • Piete si zone centrale
  • Monumente
  • Catedrale si biserici
  • Muzee si galerii de arta
  • Palate si castele
  • Cladiri si turnuri
  • Gradini si parcuri
  • Divertisment
  • Shopping
  • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Centrul Istoric din Ierusalim