Centrul Istoric din Aleppo

Situat la intersectia mai multor rute comerciale din mileniul II i.Hr., Aleppo a fost condus succesiv de catre fiii lui Het, asirieni, arabi, mongoli, mamelucii si otomani. Orasul Vechi este centrul istoric al orasului Aleppo, Siria . Multe cartiere ale orasului antic au ramas, in esenta, neschimbate de la constructia lor in perioada secolelor XII-XVI. Fiecare cartier a fost definit de caracteristicile etnice si religioase ale locuitorilor sai.

Orasul Vechi din Aleppo are o suprafata de aproximativ 350 de hectare si mai mult de 120.000 de locuitori. Caracterizat de conacele sale mari, alei inguste, piete si vechi caravanserais, Orasul Vechi a fost inclus in Patrimoniul Mondial UNESCO in anul 1986.

Mai multe parti din Piata Al-Madina si alte cladiri medievale din Orasul Vechi au fost distruse ca urmare a ciocnirilor dintre fortele pro-guvernamentale si militantii Armatei Siriene Libere in ceea ce se numeste batalia de la Aleppo lansata de opozitie FSA la 25 septembrie 2012.

Cladirile istorice cele mai importante ale orasului antic includ: Cetatea, o cetate mare ce dateaza de la primul mileniu i.Hr.; Al-Matbakh al-Ajami, un palat din secolul al XII-lea timpuriu situat in apropiere de Cetate; Khanqah al-Farafira, o manastire construita in anul 1237 de catre Dayfa Khatun; Bimaristan Arghun al-Kamili, o cladire ce a functionat ca azil din 1354 pana in secolul al XX-lea; Dar Rajab Pasha, un conac mare, construit in secolul al XVI-lea, renovat si transformat intr-un centru cultural important; Beit Janbolat, un vechi palat construit la sfarsitul secolului al XVI-lea de catre domnitorul Pasa Hussein Jan Polad; Beit Marrash, un vechi conac construit la sfarsitul secolului al XVIII-lea de catre familia Marrash; Bab al-Faraj Clock Tower, construit in 1898-1899 de catre arhitectul austriac Chartier; Grand Serail d'Alep, fostul sediu al guvernatorului de Aleppo, construit in 1920; Biblioteca Nationala Aleppo, construita in anii 1930 si deschisa in 1945; Beit Achiqbash, o casa veche construita in 1757, care in prezent gazduieste Muzeul Traditiilor Populare; si multe altele.

De asemenea veti putea vedea numeroase medresa, intre care amintim: Al-Halawiyah Madrasa, construita in 1124; Al-Shadbakhtiyah Madrasa, una dintre cele mai vechi, construita in 1193 de catre Jamal al-Din Shadbakht; Al-Sultaniyah Madrasa, faimoasa pentru mirhabul sau; Al-Firdaws Madrasa, considerata cea mai frumoasa din Aleppo.

In Orasul Vechi veti putea vizita o multitudine de edificii religioase. Intre acestea se numara moschhele: Moscheea Al-Shuaibiyah, cea mai veche moschee din Aleppo, construita in 637; Marea Moschee din Aleppo fondata de Califul Umayyad; Moscheea Al-Qaiqan, datata in secolul al XII-lea; Moscheea Al-Sahibiyah, datata in 1350; Moscheea Al-Tawashi construita in 1398 si restaurata in 1537; Moscheea Al-Otrush, construita in 1398, renumita pentru fatada sa frumos decorata; Moscheea Al-Saffahiyah construita in 1425 si renovata partial in 1925, renumita pentru minaretul sau octogonal decorat pretios; Moscheea Khusruwiyah finalizata in 1547 si proiectata de celebrul arhitect armean-otoman Mimar Sinan.

Partea veche a orasului este inconjurata cu 5 km ziduri lungi si groase, prevazute cu noua porti istorice (multe dintre ele sunt bine conservate. Acestea sunt, in sensul acelor de ceasornic de la nord-est in funtie de Cetate: Bab al-Hadid, Bab al-Ahmar, Bab al-Nairab, Bab al-Maqam, Bab Qinnasrin, Bab Antakeya, Bab Jnen, Bab al-Faraj si Bab al-Nasr.

Aleppo a avut 177 de hammamuri in timpul perioadei medievale, pana la invazia mongola, atunci cand mai multe structuri vitale din oras au fost distruse. In prezent, aproximativ 18 hamamuri functioneaza in Orasul Vechi.

Intre 1954-1983 mai multe cladiri din Orasul Vechi au fost demolate pentru a permite construirea unor blocuri de apartamente moderne, in special in zonele de nord-vest (Bab al-Faraj si Bab al-Jinan ). Cum gradul de constientizare a necesitatii de a conserva acest patrimoniu cultural unic a crescut, acest plan a fost in cele din urma abandonat in 1979, fiind inlocuit cu un nou plan prezentat de expertul elvetian si designerul urban Stefano Bianca, care a adoptat ideea de conservare a stilului arhitectural traditional Aleppo.

Mai multe institutii internationale si-au unit eforturile cu autoritatile locale si Societatea de Arheologie Aleppo, pentru reabilitarea Orasului Vechi si acomodarea sa la viata contemporana, pastrandu-se in acelasi timp acel stil vechi. In prezent, municipalitatea implementeaza programe serioase indreptate spre consolidarea Orasul Vechi.

Localizare

GPS - Latitudine: 36.206578, Longitudine: 37.159165

Mareste harta

Legenda

  • Centrul Istoric din Aleppo
  • Restaurant
  • Hotel
  • Piete si zone centrale
  • Monumente
  • Catedrale si biserici
  • Muzee si galerii de arta
  • Palate si castele
  • Cladiri si turnuri
  • Gradini si parcuri
  • Divertisment
  • Shopping
  • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Centrul Istoric din Aleppo