Comentarii
Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Cartierul Evreiesc din Girona
Cel mai bun exemplu al vietii evreiesti din cadrul comunitatii autonome Catalonia se afla in orasul Girona, renumita pentru unul cele mai bine pastrate astfel de cartiere din intreaga Spanie, ce dateaza inca din secolul al XIII-lea. Cartierul evreiesc, cunoscut ca si “El Call” se gaseste la sud de Piata Catedralei, acolo unde se ramifica drumul Carrer de la Forca.
Conform unor documente, numele cartierului “El Call” provine de la un cuvant vechi catalan – “cale ingusta/pasaj”, derivat al cuvantului latin “callum/callis”, sau de la cuvantul ebraic “quahal” – “adunare, intalnire a comunitatii”.
Prima persoana evreiasca care a trait in orasul Girona este cunoscuta a fi o femeie, numita Doucerella, potrivit unui document ce dateaza din anul 963, in timp ce un altul, confirma ca existenta everilor in aceste zone a avut loc in anul 982, cand un grup de 25 de familii s-au mutat aici din Juigues. Acest cartier a fost unul dintre cele mai infloritoare din intreaga Europa in timpul Evului Mediu, ocupand aceasta parte a orasului pana in anul 1492, cand au fost alungati.
Turistii se pot plimba astazi pe strada Carrer de la Forca, din inima cartierului El Call, unde vor gasi Muzeul Istoriei Evreilor – o marturie a comunitatii evreiesti, gazduit de una dintre cele trei sinagogi ale cartierului, dar si Muzeul Istoriei Orasului. Si strada Sant Llorenc este la fel de interesanta, ce se prezinta ca un coridor ingust cu trepte de piatra, deschisa publicului in anul 1975, cand a oferit accesul catre o veche sinagoga ce gazduieste astazi Centrul Bonastruc ca Porta si este casa a ultimului “nasi” – patriah, al comunitatii de mauri si evrei. Tot aici se pot vedea ruinele Turnului Gironella din cadrul gradinilor fostei Caserna dels Alemanys, care a servit ca si adapost evreilor in timpul masacrului istoric din anul 1391, dar si Baile Arabe, ce dateaza din secolul al XII-lea.
In prezent, structura vechiul cartier evreiesc nu mai seamana cu cea din secolul al XV-lea, casele acestora fiind distruse si reconstruite apoi talmes-balmes, una langa cealalta, iar strazile inguste, insa suficient de largi pentru a trece o singura persoana, sunt destul de intortocheate, facand din El Call un adevarat labirint de drumuri pietruite.
GPS - Latitudine: 41.986439, Longitudine: 2.825210
Mareste harta ?Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Cartierul Evreiesc din Girona