Palatul Wesselenyi

Este bine cunoscut faptul ca istoria comunei Hodod este leagata de cea a familiei nobiliare Jakcs, care a stapanit asezarea pentru multa vreme. Pe la 1584, Targul Jiboului, Cetatea Hododului si inca 17 proprietati intra in posesia lui Francisc Wesselenyi, ca dar oferit de principele Istvan Bathory, caruia baronul ii era tezaurar si consilier apropiat.

In comuna Hodod stau marturie a trecutului ,,nobiliar” doua resedinte construite de familia Wesselényi, una ridicata in stilul barocului tarziu iar cealalta in stil eclectic. Este vorba despre Conacul Degenfeld si Palatul Wesselenyi.

Palatul Wesselenyi este situat in partea de nord a comunei si, in prezent, este sediul primariei si al consiliului local. Constructia palatului si a anexelor sale a inceput in anul 1761 si a durat 27 de ani. Planul constructiei a fost realizat de austriacul Josef Lintzmann inspirat de proiectul palatului baroc pe care I. L. Hildebrand il concepuse pentru Eugeniu de Savoya la Rackeve in Ungaria.

Francisc Wesselenyi nu a fost in totalitate incantat de ceea ce Lintzman a realizat, motivele constand in primul rand ca hornurile bucatariei si brutariei afumau incaperile iar subsolul se inunda periodic. De indepartarea acestor neajunsuri s-a ocupat Farkas Wesselenyi, dupa moartea tatalui sau, Francisc Wesselenyi.

Farkas Wesselenyi i-a incredintat proiectul lui Franz Gindtner, mester renumit in acea perioada, care modernizeaza planurile lui Lintzman, insa nu poate aduce modificari majore deoarece cladirea era in mare parte construita. Acesta renunta la includerea bucatariei si brutariei in corpul rezidential si concepe planurile anexelor astfel incat acestea sa includa si bucataria si brutaria. Dar Farkas Wesselenyi nu este multumit de cum Franz Gindtner gestioneaza banii si ii incredinteaza proiectul lui Antal Szoldati. Palatul era, in sfasit, ridicat in anul 1776. In anul 1783, un alt arhitect, Josef Leder, se va ocupa de construirea bucatariei, grajdului si locuintelor servitorilor. Aceste lucrari se vor incheia patru ani mai tarziu, odata cu pavarea curtii cu piatra.

Palatul are un acoperis baroc inalt si fatade a caror compozitie este simetrica, cu zone puse in evidenta prin decrosuri. Pe fatade se pot remarca ancadramente specifice barocului tarziu, cu volute sculptate in piatra de Josef Hoffmayer si blazoanele si placile comemorative realizate de Anton Schuchbauer.

Deasupra usii principale de intrare in palat se pot vedea blazoanele familiilor Wesselényi si Bethlen incadrate de doua inscriptii comemorative din anul 1776 si un pasaj din apogeul creatiei lirice horatiene, Odele: „Vivitur parvo bene, cui paternum Splendet in mensateriui salinum; Nee leves somnos timor aut cupido Sordidus aufert.” („traieste fericit cu putin / Cui ii straluceste solnita parinteasca pe masa-i modesta, / cui nu-i tulbura somnul usor / Frica sau marsava lacomie “).

In interiorul ansamblului rezidential se intra printr-o poarta frumos decorata cu urne baroce. In interior, dupa ce se trece de poarta, se merge pe o alee ce se deschide intr-o curte incadrata de anexe. Catre palat veti coti pe o poteca strajuita de arbori seculari.

Palatul si anexele sale se afla intr-o stare buna. In interior se pot vedea multe decoratii originale (lambriuri, seminee, ancadramente si stucaturi), iar in exterior decoratiunea baroca a palatului, tamplaria si obloanele s-au pastrat in totalitate.

Localizare

GPS - Latitudine: 47.406734, Longitudine: 23.024609

Mareste harta

Legenda

  • Palatul Wesselenyi
  • Restaurant
  • Hotel
  • Piete si zone centrale
  • Monumente
  • Catedrale si biserici
  • Muzee si galerii de arta
  • Palate si castele
  • Cladiri si turnuri
  • Gradini si parcuri
  • Divertisment
  • Shopping
  • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Palatul Wesselenyi

Hodod