Comentarii
Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Palatul Topkapi din Istanbul
La fel ca si Biserica Sfanta Sofia, Palatul Topkapi se situeaza in topul preferintelor turistilor sositi la Istanbul. Mehmet Cuceritorul a parasit vechea resedinta de la Baiazid pentru a se muta in noul Palat Topkapi, ridicat in anul 1456. Resedinta a 26 de sultani pentru aproape 300 de ani, fiecare dintre ei au adaugat ceva nou palatului care, intr-un final, a capatat un aspect destul de confuz. Palatul are patru curti principale si un harem si putea gazdui pana la 4000 de oameni.
Curtea I - Intrarea numita Poarta Imperiala conducea spre Curtea Ienicerilor, locul unde se desfasurau executiile. Pe partea dreapta, erau situate grajdurile care puteau gazdui pana la 1000 de cai. In stanga, se gaseste biserica Sfanta Irina (Aya Ä°rini), la fel de veche precum Biserica Sfanta Sofia, dar niciodata transformata in moschee, fiind folosita ca depozit militar. Astazi, aici se desfasoara diferite evenimente cultural –artistice.
Curtea II - Chiar inainte sa patrundeti pe Poarta Intampinarii, construita in stil medieval, imaginati-va ca aici, cu secole in urma, erau insirate capetele celor decapitati. Poarta a fost construita dupa planurile unor arhitecti unguri. Curtea a avut si rol de inchisoare pentru musafirii cazuti in dizgratia sultanului. Cele doua camere ale Divanului erau situate pe partea stanga. Este, deasemenea, locul unde erau primiti ambasadorii si unde se desfasurau ceremoniile oficiale. In trecut, aici se gaseau diferite animale exotice, precum gazele si pauni care se plimbau in jurul fantanii centrale. In timpul ceremoniilor, erau intalniti si lei, tigri sau elefanti. In zona centrala a curtii se mai pot admira ruine ale fostei Cisterne bizantine, care alimenta, in trecut, palatul. Pe partea stanga se gasea intrarea in Harem – zona interzisa barbatilor. In partea dreapta functionau nu mai putin de 10 bucatarii, unde se intreceau in preparate aproximativ 100 de bucatari. Astazi, aici functioneaza o expozitie de obiecte din sticla si argint, datand din perioada otomana.
Curtea III – Aceasta curte era numita Poarta Fericirii, fiind domeniul personal al sultanului. Dincolo de poarta, se afla Camera de Audiente, unde sultanul primea deciziile Consiliului Divanului sau vizitele ambasadorilor straini. In spatele Bibliotecii lui Ahmed, ce contine peste 1000 de manuscrise arabe, astazi se afla un muzeu. In aceasta curte se afla si o scoala pentru sclavii crestini educati pentru a intra in armata ienicerilor. In partea dreapta se aflau cele 4 camere ale tezaurului care astazi prezinta publicului articole vestimentare ce au apartinut sultanilor, dar si o serie de bijuterii rare, majoritatea cadouri facute sultanului. Atrage atentia, in mod special, Pumnalul de la Topkapi, un cadou de la Kadir Shah. Foarte interesanta este si piatra numita Diamantul Lingurarului (legenda spune ca odata, un un cersetor a gasit o piata neslefuita intr-o gramada de gunoi si a oferit-o unui bijutier in schimbul a 3 linguri). In coltul din stanga se gaseste Camera Relicvelor Sfinte, remarcabila prin ceramica de tip Iznik. Dupa campania lui Selim al II-lea in Egipt, in anul 1517, au fost aduse si o serie de obiecte sacre printre care dinti si fire de par despre care se spune ca au apartinut Profetului Mahomed.
Curtea IV - Situata in spatele zidurilor camerei de circumcizie, decorata cu ceramica de Iznik, curtea a fost contruita de sultanul Ibrahim Nebunul, poreclit astfel pentru ca, intr-un moment de ratacire, a inecat nu mai putin de 280 de femei din haremul personal in Bosfor. El a mai construit un baldachin de bronz care oferea o priveliste minunata asupra marii. Alte doua pavilioane, frumos decorate, folosite pentru conversatii si amuzament se gaseau aici. De asemena, o superba gradina de lalele gazduia in trecut diferite petreceri private. De altfel, Soliman Magnificul era pasionat de flori si multe dintre palatele sale aveau decoratiuni florale. Tot aici se mai afla o camera destinata medicului care avea si rolul de a furniza tratamente de infrumusetare si parfumuri pentru Harem.
Haremul - Zona interzisa barbatilor, haremul era resedinta sclavelor, care aveau rolul de concubine ale sultanului sau doamne de companie pentru Mama sultanului (Mama sultanului conducea haremul). Favoritele sultanei erau prezentate sultanului. Femeile din harem fie erau prada de razboi sau cadouri pentru sultan care, se spune, prefera in special rusoaicele. Odata sosite la palat, acestea erau educate in arta conversatiei, a tinutei si a religiei. Eunuci africani si egipteni asigurau paza haremului. Acesta avea 400 de camere si gazduia pana la 800 de femei.
Intrarea in Palatul Topkapi se face pe Poarta Imperiala (Bab-i Hümayum) decorata cu nise, care in perioada otomana de catre autoritati pentru a infige in ele capetele rebelilor si criminalilor vremii. Pentru a vedea in intregime palatul va va trebui cel putin o jumatate de zi. Astfel veti fi incantati de Biserica Hagia Eirene, de Muzeul de Arheologie, Haremul Imperial, Turnul justitiei, pavilionul Sfintei Marii sau trezoreria palatului. Toate acestea sunt imprejmuite de gradini imense.
Taxa de intrare in muzeul palatului Topkapi este de 20 lire iar taxa pentru Harem (cartierul femeilor) este de 15 lire.
GPS - Latitudine: 41.010620, Longitudine: 28.982759
Mareste harta ?Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Palatul Topkapi din Istanbul