Palatul Natiunilor din Geneva

Palatul Natiunilor din Geneva (Palais des Nations) este un "oras sau un stat prin el insusi". Palais des Nations isi are propriul serviciu postal, precum si propriile timbre - la fel ca Monaco, Lichtenstein sau Vatican. Palatul este mai mare decat Palatul Versailles si este locul in care lucreaza 3.500 de functionari publici din intreaga lume, este cel mai important centru de congrese din lume, cu mai bine de 5.000 de intalniri in fiecare an si este cel mal important centru economic si politic al capitalei.

Organizatiile internationale asigura 21 de mii de locuri de munca, diplomatii si functionarii publici traiesc fara sa plateasca taxe, dar, indiscutabil, ei cheltuiesc peste 1,2 bilioane de franci elvetieni pe an in Geneva, asigurand astfel un catalizator pentru prosperitatea orasului. Mai bine de 100 de tari, printre care si Elvetia, au misiuni diplomatice in Geneva. Ambasada elvetiana din Geneva reprezinta tara in diferite organizatii internationale.

Transformarea Genevei intr-un faimos centru de conferinte a inceput inca din anul 1871; o curte de arbitraj a fost gazduita de Primarie in timpul scandalului legat de scufundarea crucisatorului de lupta Alabama, in timpul razboiului civil din America. La sarbatorirea primului centenar al independentei Americii din 1876, in memoria premiului de arbitraj, ofiterii americani purtau in sabiile lor metalul retopit in forma unui fier lat al plugului (poate fi vazut in „Salle Alabama", din Primarie. Totusi, misiunea internationala a Genevei dateaza din vremea lui Calvin si a sa „Roma protestanta".

Marele moment al Genevei a venit in anul 1919, cand a fost aleasa pentru a deveni sediul Ligii Natiunilor. O data cu sosirea celui de-al Doilea Razboi Mondial, Organizatia Internationala a Muncii s-a mutat la Montreal, iar New York a fost ales ca sediu al Natiunilor Unite si doar datorita eforturilor unor diplomati, Geneva a devenit sediul european al NU. Atunci, o serie de organizatii au inceput sa-si mute sediul la Geneva: NU poseda 14 organizatii interguvernamentale si 108 non-guvernamentale si acum se considera un lucru bun ca organizatiile sa-si aiba sediul la Geneva. Cardiologii, cancelarii universitari, Consiliul International al Bisericilor, Liga Femeilor pentru Pace si Libertate, Fundatia Mondiala pentru Natura, YMCA si Cercetasii isi au aici sediul central.

Niciun alt oras din lume nu primeste vizitele atator sefi de stat. Geneva a fost scena unor conferinte istorice importante: 1954: Conferinta Indo-Chineza a oprit interventia Frantei si a decis impartirea Vietnamului; 1955: Summit-ul celor patru puteri: Eisenho-wer (SUA), Bulganin (URSS), Eden (MB) si Faure (Franta). Prima intalnire a Conferintei pentru Folosirea Pasnica a Energiei Atomice; 1983: Coferinta privind Palestina; 1985: intalnirea la nivel inalt dintre Ronald Reagan (SUA) si Mihail Gorbaciov (URSS), care a dus la acordul privind reducerea armamentului si la sfarsitul Razboiului Rece.

Localizare

GPS - Latitudine: 46.226330, Longitudine: 6.140920

Mareste harta

Legenda

  • Palatul Natiunilor din Geneva
  • Restaurant
  • Hotel
  • Piete si zone centrale
  • Monumente
  • Catedrale si biserici
  • Muzee si galerii de arta
  • Palate si castele
  • Cladiri si turnuri
  • Gradini si parcuri
  • Divertisment
  • Shopping
  • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Palatul Natiunilor din Geneva