Comentarii
Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Palatul Ghika
Ridicat la finalul secolului XIX dupa un proiect realizat de Albert Galleron, Palatul Ghika este asezat in mijlocul unui parc superb. Cladirea are doua nivele si pastreaza aerul occidental al Europei de acum o suta si mai bine de ani.
Palatul a fost locuit de familia Ghika pana in anul 1946, ulterior detinand functiuni diverse si destul de prost ingrijit. Aceasta familie face parte dintr-o casa princiara care a dat voievozi atat pentru Tara Romaneasca, dar si Moldova. Dimitrie Ghika, la comanda caruia s-a ridicat palatul, a fost doctor in drept, prefect de Bacau, deputat in Parlamentul Romaniei si magistrat.
Palatul a avut urmatoarele functii: in 1950 – 1953, Scoala medie profesionala; in 1953 – 1958, Scoala profesionala, in 1958 – 1959 Liceu zi si seral, in 1959 – 1970, Scoala generala, iar in 1970 – 1984, Casa pionierului.
Dupa ce nu a mai fost locuit de familia Ghika,Azi, in interiorul acestei cladiri isi desfasoara activitatea Muzeul de Etnografie si Arta “Dimitrie N. Ghika” ce expune piese foarte importante pentru traditia populara romana din zona Trotusului. Ajungand sa vizitati acest loc nu veti sti ce sa admirati mai intai, lucrarile expuse sau stilul baroc in care este construit palatul, stil ce va va transpune intr-o lume de poveste.
Palatul construit cu o arhitectura ecletica a fost resedinta de vara a familiei Ghika. Acesta are 22 de incaperi mari, asezate pe cele doua nivele. Trecand pe la palat in anul 1918, in timp ce calatorea pe Valea Trotusului, Marele istoric roman Nicolae Iorga, a lasat urmatoarea descriere: Comanesti, mosie a familiei Ghica“, iar despre palat, „castelul, o cladire noua, in mijlocul unei gradini foarte frumoase, se gaseste in fata garii smaltuite si incununate cu turnuri, care se pot admira mai mult decat locui sau intrebuinta“. In Romania Pitoreasca, Alexandru Vlahuta spunea: “Comanesti, sat mare, asezat intre munti, pe tapsane deschise, usor inclinate spre apa Trotusului“, iar despre castel, cunoscutul scriitor remarca: Tacut priveste de pe podisul din stanga maretul castel, care-si intinde in final, spre codri, parcu-i intunecos, cu drumuri tainuite cu barci pe lacuri, cu punti peste cascade si boschete de portocali“
Odinioara parcul ce inconjoara palatul era unul dintre cele mai frumoase din Romania, fiind plin de specii exotice, cascade si un lac intins pe o suprafata mare, unde vizitatorii se puteau plimba cu barca. In “Dictionarul geografic al judetului Bacau” din 1895, Ortensia Racovita aprecia ca parcul are o suprafata de “40 falci” si “este unul din cele mai mari si frumoase gradini din tara”; continea “doua orangerii si o florarie, pline cu plante exotice din cele mai rare” si se mai aflau aici “cascade, havusuri, un lac mare si mai multe canaluripe care se umbla cu barca, insule cu pavilioane si chioschiuri“.
Parcul palatului este unul din principalele locuri de plimbare si intalnire din oras.
GPS - Latitudine: 46.420282, Longitudine: 26.444547
Mareste harta ?Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Palatul Ghika