Comentarii
Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Palatul Almudaina din Palma de Mallorca
Situat in fata Catedralei La Seu din Palma de Mallorca, Palatul Almudaina a functionat initial ca si o fortareata araba, pentru ca, odata cu venirea anului 1229 cand a avut loc colonizarea catalana, sa fie reconstruit si transformat intr-o resedinta pentru regii insulei Mallorca. Insa, dupa dizolvarea Regatului de Mallorca, edificiul a devenit sediul viceregilor si guvernatorilor, iar in prezent este folosit ca si resedinta oficiala a Regelui si Reginei de Spania, dar functioneaza si ca un muzeu, iar o parte din cladire gazduieste si comandamentul militar al insulelor Baleare.
Construit pe locul primei asezari romane stabilita aici dupa anul 123 i.H., palatul prezinta o forma dreptunghiulara, fiind inchis de ziduri inalte, flancate de turnuri patrate. Dintre acestea, cel care impresioneaza este cunoscut ca si Turnul Ingerului, denumit astfel datorita sculpturii din cupru realizata in secolul al XIV-lea la comanda regelui Jaime al II-lea, ce infatiseaza pe Arhanghelui Mihail, fostul patron spiritual al orasului, amplasat la partea superioara a turnului. Initial, sculptura construita in anul 1117, dispunea de o inaltime mult mai mare si era folosita ca si un turn de veghe pentru supravegherea intrarii si iesirii ambarcatiunilor din golf.
Tot aici, un alt turn care se remarca este Turnul Capetelor, amplasat in apropierea strazii Costa de la Seu, numele sau sugerand faptul ca in acest loc erau expuse capetele prizonierilor. Fatada dinspre mare si-a pierdut de-a lungul timpului o parte din structura sa defensiva, mai ales in secolul al XVIII-lea, cand datorita cutremurelor, turnul a fost reconstruit prin reducerea altitudinii.
In interiorul zidurilor cetatii se remarca “Curtea Regelui” ce duce spre intrarea principala, situata chiar in fata Palatului La Seu. Aici este localizata si “Capela Sfanta Ana”, cunoscuta ca si “Capela Regala”, realizata in stil gotic, portalul acesteia amintind de arta romanica, unul dintre putinele exemple ale stilului arhitectural al insulei. Acest portal prezinta animale mitice sculptate la partea superioara ce sustin arhivoltele semi-circulare, construite din marmura adusa din Muntii Pirinei. Interiorul capelei beneficiaza de o serie de picturi murale exectutate de catre artistul Rafael Mojer, in anul 1465.
Palatul Almudaina dispune si de o a doua curte – “Curtea Reginei”, de dimensiuni mult mai mici, prevazuta cu o galerie exterioara de coloane si unde se afla Capela Sfantului Jaime, dar si cateva bai arabe destul de bine conservate.
Dintre numeroasele camere pe care le gazduieste castelul, de o importanta deosebita de bucura “Camera Tronului”, ridicata in secolul al XIV-lea si al carei design este identic cu cel al camerei din cadrul Palatului Regilor insulei Mallorca din orasul Perpignan. Cand acoperisul acestei camere s-a prabusit in secolul al XVI-lea, a fost reconstruit prin adaugarea unui etaj intemediar sustinut de o arcada in cruce. Alte puncte de interes in interiorul cladiri sunt tapiteriile realizate intre secolele XVI-XVII, ce infatiseaza istoria Spaniei si fasiile lungi de panza, ce descriu batalia de la Lepanto din anul 1571, cand flotele spaniole si venetiene, au reusit sa infranga flota turceasca.
In fiecare vara, in timpul vizitei Familiei Regale a Spaniei in Mallorca, in cadrul Palatului Almudaina se organizeaza o serie de receptii si ceremonii oficiale statale.
Cladirea este deschisa publicului, in fiecare vara, de luni – vineri, intre orele 10.00 -18.30, iar in ziua de sambata in intervalul orar 10.00 – 14.00, in timp ce in anotimpul de iarna, edificiul poate fi vizitat de luni – vineri intre orele 10.00 – 17.15, in weekend fiind inchis. Accesul este gratuit pentru toti cetatenii UE doar in zilele de miercuri.
GPS - Latitudine: 39.568859, Longitudine: 2.648580
Mareste harta ?Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Palatul Almudaina din Palma de Mallorca