Castelul Sf Ilarion din Kyrenia

Castelul Sfantul Ilarion se afla la jumatatea drumului dintre Kyrenia si Nicosia, in partea nordica a Ciprului, intr-o zona muntoasa numita Besparmak.

Acesta este cel mai vestic, dar si cel mai bine conservat, dintre cele trei castele din nordul Ciprului: Kantara, Buffevento si, desigur, Sfantul Ilarion. Castelul se afla la o altitudine de 732 de metri, fiind o pozitie strategica, de unde se poate vedea perfect drumul care duce din Kyrenia in Nicosia.

Se spune ca cei de la Disney s-au inspirat in alegerea design-ului pentru castelul din Alba ca Zapada si cei Sapte Pitici chiar de la Castelul Sf Ilarion, care pare desprins din povesti, deoarece zidurile si turnurile par sa tasneasca din stanci.

Sfantul Ilarion era, la inceput, doar o manastire, construita si numita in memoria unui calugar care a ales acel loc pentru a trai in sihastrie in secolul al VII-lea. Se spune ca Ilarion a purificat muntele, alungand demonii pagani care se aflau acolo. Acesta era complet surd, asa ca a putut rezista tipetelor infricosatoare ale demonilor care bantuiau muntele. Demonii s-au recunoscut invinsi, asa ca l-au lasat pe Ilarion sa traiasca in pace pe munte. Mai tarziu, in secolul al X-lea, s-a construit Manastirea Sf Ilarion.

In secolul al XI-lea bizantinii au inceput fortificarea locului, datorita pozitiei sale privilegiate si a dificultatii in a fi atacat. Tocmai datorita acestei dificultati, Castelul Sf Ilarion a fost ultimul cucerit de catre Richard Inima de Leu, care a preluat controlul Kyreniei in 1191. Fortificatiile au fost mai tarziu imbunatatite de catre Lusignani, in secolul al XIII-lea, iar castelul a jucat un rol deosebit de important in lupta de patru ani cu Imparatul Roman Frederick al II-lea, care a fost invins in cele din urma in anul 1232. In urmatorii 150 de ani castelului i-au fost adaugate apartamente regale somptuoase, devenind o resedinta de vara. In secolul al XV-lea, cand venetienii au preluat controlul asupra insulei, s-au bazat pe o alta strategie de aparare, lasand in urma castelul. Cu toate acestea, Sf Ilarion si-a redobandit importanta strategica sute de ani mai tarziu, in 1964, cand cipriotii turci l-au folosit pe post de centru in operatiunea lor defensiva folosita in atacurile venite din partea EOKA. Apoi, in 1974, castelul a fost centrul luptei care a fost purtata pentru acest loc atat de important, de trecere intre partea de nord si de sud a Ciprului.

Castelul Sfantul Ilarion este deschis turistilor spre vizitare, insa drumul pe care se face accesul trece printr-o zona militara. Din acest motiv, ocazional, accesul in zona este interzis. Urcarea catre castel se face pe jos si dureaza in jur de o ora. Desi sunt trepte si poteci, unele zone pot fi alunecoase.

Prima parte a castelului cu care veti intra in contact este reprezentata de poarta principala si zidurile exterioare, construite de bizantini in secolul al XI-lea. Pe masura ce inaintati, veti trece pe langa o cisterna folosita pentru colectarea apei de ploaie si pe langa grajduri. Apoi veti ajunge la o alta poarta, care era inchisa in trecut cu un pod mobil. Urmeaza capela castelului, in care inca mai sunt vizibile urme ale picturilor antice de pe pereti. In continuare veti putea observa pivnitele si locul in care stateau cavalerii cruciati din secolul al XIV-lea. In curtea principala se afla ruinele bucatariei regale si ale camerelor de asteptare, urmate de apartamentele regale si de o carare care duce in subteran. Cea mai frumoasa parte ramasa din Castelul Sf Ilarion este reprezentata de o galerie cu ferestre gotice, locul de unde regina Eleanor isi supraveghea regatul. In afara curtii principale se afla turnul Printului John, construit la inaltime, pe o stanca.

Localizare

GPS - Latitudine: 35.311273, Longitudine: 33.280836

Mareste harta

Legenda

  • Castelul Sf Ilarion din Kyrenia
  • Restaurant
  • Hotel
  • Piete si zone centrale
  • Monumente
  • Catedrale si biserici
  • Muzee si galerii de arta
  • Palate si castele
  • Cladiri si turnuri
  • Gradini si parcuri
  • Divertisment
  • Shopping
  • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Castelul Sf Ilarion din Kyrenia

Kyrenia