Comentarii
Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Castelul Regal din Amboise
Fortificatiile acestui castel, situat la confluenta raurilor Loara si Masse, au fost realizate inca din secolul al XIII-lea. Primele constructii din cadrul castelului au fost ridicate de catre regele francez Carlos al VIII-lea.
La debutul secolului al XVII-lea, Castelul Regal din Amboise intra in posesia fratelui regelui Ludovic al XIII-lea, Gaston d’Orleans. Mai tarziu, din cauza dezinteresului pe care l-au manifestat succesorii acestuia, acesta s-a degradat continuu, motiv pentru care statul decide in anul 1848 sa il preia si sa il transforme in inchisoare. Mai tarziu, castelul reintra in posesia familiei d’Orleans, acesta fiind transformat in azil pentru persoanele in varsta. Din fericire, castelul isi recapata gloria, in perioada sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea, cand este preluat de catre arhitectul francez Ruprich Robert (1820-1887) si mai apoi de urmasii sai. In prezent acest monument grandios se afla in posesia statului francez, fiind declarat monument istoric inca din anul 1840 si inclus mai tarziu si in patrimoniul UNESCO.
Principalele restaurari incepand cu jumatatea secolului al XIX-lea:
1874-1879- Prima restaurare a Salonului Statului sau Sala de Consiliu, realizata de catre Victor Ruprich-Robert
1896-1897- Restaurarea totala a laturii dedicata Renasterii, de catre urmasul lui Victor Ruprich-Robert, Gabriel Ruprich-Robert
1906- Restaurarea Turnului Heurtault
1952- sunt incepute lucrari de reparare pentru pagubele produse de razboaie1989-1992- Restaurarea laturei dedicate lui Ludovic al XII-lea
1993-1995- Restaurarea sectorului dedicat regelui Carlos al VIII-lea
1997- Amenajarea salonului Orléans-Penthièvre
2002- Reamenajarea gradinilor
2004- Decorarea mormantului artistului Leonardo da Vinci
2006- Restaurarea Salii Garzilor
2007- Restaurarea Camerei Henric al II-lea
2009-2011- Au fost restaurati peretii de sud
Accesul in curtea castelului se realizeaza printr-o rampa putin inclinata, care in trecut era folosita de calareti.
Turnul cavalerilor, fiind cunoscut si sub numele de „Le tour de Minimes”, are diametrul de 21 metri, contine o scara elicoidala, ce conduce spre o terasa, de deasupra careia se poate privi orasul Tours si raul Loara. Turnul Hurtault, este situat in partea sudica, are un diametru de aproximativ 24 metri; peretii acestuia au grosimea de 4,3 metri. Donjonul nu se mai pastreaza in prezent.
Capela sfantului Hubert poate fi vizitata dupa revenirea in curtea castelului, arhitectura acestuia dateaza din secolul al XIX-lea. In urma unor atacuri cu bomba, in anul 1940, vitraliile acestei mici cladiri, au fost distruse insa, ulterior artistul Max Ingrand (1908-1969) le-a inlocuit.
Apartamentele regale adapostesc mobilier realizat in stil gotic. Curtea castelului este amenajata sub forma unui parc incantator, dupa modelul gradinilor din Italia. Castelul si parcul din jurul acestuia, ofera prin pozitionarea de care dispun, mai exact pe un deal din localitatea Amboise, o panorama deosebita asupra intregii vai a Loarei.
Poate fi vizitat in fiecare zi a anului, cu exceptia zilelor de 1 ianuarie si 25 decembrie.
Exista mai multe posibilitati de a ajunge la acest important obiectiv, localizat pe Monté de l'émir Abd el Kader 37403 Amboise: cu trenul TGV, ce opreste la 20 km de castel, sau cu o linie de legatura ce ajunge direct in Amboise, cu masina, prin intermediul a 3 autostrazi: A10, A 28, A 85, care trec prin apropierea localitatii, cu elicopterul, deoarece exista amenajat un heliport chiar in cadrul parcului castelului.
Tarifele de vizitare a castelului sunt diversificate. Adultii trebuie sa plateasca intre 10,2 euro si 14,70 euro, in functie de tipul de vizita dorita, audio sau nu, studentii, intre 8,50 euro si 13 euro, iar tinerii cu varsta cuprinsa intre 7 si 18 ani, trebuie sa plateasca pentru un bilet intre 7 euro si 11,50 euro. Persoanele cu handicap si insotitorii acestora beneficiaza de tarife reduse, pentru fiecare categorie de vizitator: adult, student sau tanar intre 7 si 18 ani. De asemenea beneficiaza de tarife mai mici si cei ce viziteaza in grupuri, mai mari de 20 de persoane.
Castelul Regal Amboise este un monument deosebit, care se remarca prin arhitectura speciala dar si prin remarcabila capacitate de conservare in pofida tuturor greutatilor si problemelor survenite de-a lungul secolelor, dar care in prezent este apreciat, recapatandu-si stralucirea de odinioara.
GPS - Latitudine: 47.412811, Longitudine: 0.986520
Mareste harta ?Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Castelul Regal din Amboise