Comentarii
Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Castelul Neuschwanstein din Fussen
Castelul Neuschwanstein este un palat romanic-renascentist din secolul al XIX-lea, aflat pe un deal de deasupra satului Hohenschwangau langa Füssen, in sud-vestul Bavariei, Germania. Palatul a fost comandat de Ludwig al II-lea de Bavaria ca refugiu si ca un omagiu adus lui Richard Wagner. Contrar credintei comune, Ludwig a platit pentru palat din averea sa personala si din imprumuturi, nu cu fonduri publice bavareze.
Palatul a fost conceput ca un refugiu personal pentru rege, dar a fost deschis pentru publicul platitor imediat dupa moartea sa, in 1886. De atunci, peste 60 de milioane de oameni au vizitat Castelul Neuschwanstein. Mai mult de 1,3 milioane de oameni viziteaza palatul anual, cu pana la 6.000 pe zi in timpul verii.
Efectul ansamblului Neuschwanstein este foarte teatral, atat pe plan extern cat si intern. Influenta regelui este prezenta peste tot, acesta dovedind un deosebit interes personal in design si decorare.
Castelul Neuschwanstein este format din mai multe structuri individuale, care au fost ridicate pe o lungime de 150 de metri pe creasta unei stanci. Cladirea detine numeroase turnuri, turnulete ornamentale, frontoane, balcoane, culmi si sculpturi. Spre deosebire de castele,,reale”, a caror realizare este in cele mai multe cazuri rezultatul a secole de activitate de constructii, Neuschwanstein a fost planificat de la inceput ca o cladire in mod intentionat asimetrica, si a fost ridicat in etape consecutive. El contine atributele tipice ale unui castel, dar fortificatiile - cea mai importanta caracteristica a unei proprietati aristocratice medievale - au fost inlaturate.
Intrarea in complexul palatului se face printr-o poarta simetrica flancata de doua turnuri. Cladirea portii este singura structura a palatului ai carei pereti prezinta un contrast de culoare, fiind realizata din caramida rosie. In spatele portii se afla curtea interioara care are doua niveluri. Cel inferior este marginit la est de cladirea portii si la nord de fundatia asa numitului Turn Rectangular si cladirea galeriei. Capatul sudic al curtii este deschis, oferind o vedere a peisajului montan din jur. La capatul ei vestic curtea este delimitata de un terasament din caramida care are o ridicatura care marca corul capelei initial proiectate. Aceasta biserica cu trei nave, nu a fost niciodata construita. O scara ofera acces la nivelul superior.
Neuschwanstein gazduieste numeroase camere semnificative ale istorismului german. Palatul a fost dotat cu unele dintre cele mai recente inovatii tehnice ale secolului al XIX-lea. Printre altele, acesta avea un sistem de sonerii pentru servitori, alimentat de baterii.
Cea mai mare camera a palatului, Sala Cantaretilor - aproximativ 300 de metri patrati -a fost unul dintre proiectele preferate ale regelui. Camera dreptunghiulara a fost decorata cu teme din Lohengrin si Parzival. Sala Tronului – a doua ca marime, cu aproximativ 200 de metri patrati - este situata in aripa de vest a palatului. Cu inaltimea sa de 13 de metri, ocupa etajele al treilea si al patrulea. Julius Hofmann a modelat-o dupa Allerheiligen-Hofkirche din Münchener Residenz. Pe trei laturi este inconjurata de arcade colorate, care se incheie intr-o absida care a fost destinata sa detina tronul lui Ludwig, dar care nu a fost finalizata. Podiumul tronului este inconjurat de picturi ale lui Iisus, cei Doisprezece Apostoli si sase regi canonici. Picturile murale au fost create de Wilhelm Hauschild.
In afara de camerele mari, ceremoniale, au fost create mai multe camere mai mici pentru a fi utilizate de catre Ludwig al II-lea. Apartamentul regal este de la etajul al treilea al palatului, in aripa de est. Se compune din opt camere de locuit si mai multe camere mai mici. Decoratiunile interioare cu picturi murale, tapiserii, mobilier si obiecte de artizanat, se refera la temele preferate ale regelui: legenda Graalului, lucrarile lui Wolfram von Eschenbach si interpretarea lor de catre Richard Wagner.
Salonul de desen este impodobit cu teme din legenda Lohengrin. Mobilierul, o canapea, o masa, fotolii si scaune aflate intr-o nisa, este confortabil si intim. Alaturi de salon este o grota mica artificiala, care face trecerea spre camera de studiu. Camera neobisnuita, echipata initial cu o cascada artificiala si o asa-numita,,masina de curcubeu”, are iesire intr-o sera mica. Ilustrand grota Hörselberg, aceasta face trimitere la Tannhäuser al lui Wagner. In parcul Palatului Linderhof regele a instalat o grota similara, dar de dimensiuni mai mari. Fata in fata cu camera de studiu se afla sala de mese. Deoarece bucataria in Neuschwanstein este situata trei etaje mai jos, a fost imposibila instalarea unei,,mese fermecate” (masa dispare din sala prin intermediul unui mecanism) ca in Palatul Linderhof. In schimb, sala de mese a fost conectata cu bucataria prin intermediul unui lift de serviciu.
Dormitorul adiacent salii de mese si capela ulterioara sunt singurele camere ale palatului care au ramas in stil neo-gotic. Dormitorul regelui este dominat de un pat imens impodobit cu sculpturi. Acesta a fost camera in care Ludwig a fost arestat in noaptea de 11-12 iunie 1886. Capela adiacenta ii este dedicata lui Saint Louis. Camerele de la subsol ale servitorilor sunt dotate sumar cu mobilier din stejar masiv. In afara de o masa si un dulap exista doua paturi de 1,80 metri lungime fiecare. Ferestre din sticla opaca separa camerele de coridorul care leaga scarile exterioare cu scara principala.
Astazi, cu 1,3 milioane de vizitatori pe an, Neuschwanstein este una dintre cele mai populare destinatii turistice din Europa. Din motive de securitate palatul poate fi vizitat doar in timpul unui tur de 35 de minute cu ghid. Exista, de asemenea, excursii speciale cu ghid, care se concentreaza pe teme specifice. In sezonul de varf din iunie pana in august, Neuschwanstein are pana la 6.000 de vizitatori pe zi, iar oaspetii fara rezerve in avans, trebuie sa astepte mai multe ore. Vanzarile de bilete sunt facute exclusiv prin intermediul centrului de bilete din Hohenschwangau.
GPS - Latitudine: 47.557758, Longitudine: 10.749860
Mareste harta ?Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Castelul Neuschwanstein din Fussen