Castelul Lublin si Capela Sfanta Treime din Lublin

Unul dintre cele mai importante obiective turistice din partea de est a Poloniei il reprezinta Castelul Medieval Lublin (Zamek Lubelski) amplasat pe dealul din partea de nord-est a centrului vechi al orasului omonim, fiind totodata si una dintre cele mai bine conservate resedinte regale ale Poloniei.

Colina pe care se afla asezata cetatea, a fost pentru prima oara fortificata in secolul al XII-lea, cu un zid din piatra si lemn, pentru ca in primele decenii ale secolului al XIII-lea, sa fie ridicat un turn din piatra in interiorul zidurilor castelului, ce poate fi observat si astazi. In secolul al XIV-lea, in timpul domniei regelui Cazimir al III-lea al Poloniei, intregul edificiu a fost reconstruit cu ziduri din piatra. Astfel, castelul Lublin nu este numai cea mai veche constructie a orasului, ci si cea mai inalta.

In timpul dinastiei Jagelloni, in secolul al XVI-lea, castelul a cunoscut una dintre cele mai frumoase perioade ale sale, cand a fost reconstruit la o scara mult mai larga dupa schitele unor arhitecti celebri italieni, astfel incat sa corespunda cerintelor unei familii regale.

Insa odata cu venirea secolului al XVII-lea, castelul a fost puternic afectat datorita razboaielor purtate pe teritoriul Poloniei. Lucrarile de reconstructie au avut loc in perioada anilor 1826-1828, cand stilul arhitectural al cetatii a devenit unul neogotic, noile renovari transformand cetatea intr-un edificiu complet diferit. Noul scop al castelului era de a gazdui o inchisoare a criminalilor.

Cetatea a functionat ca un penitenciar timp de 128, pana in anul 1954, cand a fost inchisa. Dupa trei ani de reconstructie, castelul a devenit casa unei galerii de arta si a Muzeului Lublin.

In secolul al XIV-lea, in interiorul zidurilor cetatii a fost ridicat unul dintre cele mai pretioase si mai importante monumente ale arhitecturii medievale atat din Polonia, cat si din Europa, cunoscut ca si Capela Sf. Treime.

Ridicata in timpul domniei regelui Cazimir cel Mare al Poloniei, capela a functionat ca si o biserica regala, iar in primele decenii ale secolului al XV-lea, regele Vladislav al II-lea a comandat realizarea unor picturi murale, conservata pana in ziua de azi. Finalizate in anul 1418, aceste picturi sunt foarte apreciate pe plan international, datorita stilului lor unic, in care influentele occidentale si orientale ortodoxe se impletesc armonios. Frescele au fost realizate de doi pictori, unul bulgar – Cyril, iar celalalt rus – Yushko, aflati sub atenta supraveghere a artistului Andrei, a carui nume apare inscriptionat pe unul dintre peretii capelei.

Capela Sf. Treime a cunoscut o serie de evenimente istorice, printre care si Uniunea de la Lublin din anul 1569.

In secolul al XIX-lea, biserica a devenit parte a complexului de intemnitare a criminalilor, picturile sale murale fiind acoperite cu var, pana in anul 1889, cand au fost descoperite de catre un pictor local, cunoscut sub numele de Jozef Smolinski. Lucrarile de reconstructie incepute la acea perioada, au durat pana in anul 1997.

Importanta capelei Sf. Treime a fost recunoscuta abia in anul 1995 de catre Comunitatea Europeana, cand i-au fost alocate fonduri in cadrul programului de conservate al Patrimoniului Cultural European.

Localizare

GPS - Latitudine: 51.250511, Longitudine: 22.572309

Mareste harta

Legenda

  • Castelul Lublin si Capela Sfanta Treime din Lublin
  • Restaurant
  • Hotel
  • Piete si zone centrale
  • Monumente
  • Catedrale si biserici
  • Muzee si galerii de arta
  • Palate si castele
  • Cladiri si turnuri
  • Gradini si parcuri
  • Divertisment
  • Shopping
  • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Castelul Lublin si Capela Sfanta Treime din Lublin

Lublin