Despre Pakistan

Denumita oficial Republica Islamica Pakistan, aceasta se gaseste in Asia de Sud si ocupa o suprafata teritoriala de 796.095 km². Pakistanul se afla la punctul de intrare in Asia si Europa, intre Orientul Mijlociu si Asia de sud, in vecinatatea coastei Marii Arabiei, a vaii Muntilor Himalaya si a Fluviului Indus. Statul pakistanez numara o populatie de 187.343.000 locuitori (2011), cu o densitate de 225,19 loc/km², iar speranta de viata a locuitorilor de aici este de 62,04 ani pentru barbati si de 64,44 ani pentru femei.

Din punct de vedere administrativ, Pakistanul se imparte in 4 provincii, un teritoriu federal, reprezentat de capitala si un areal federal. Limba oficiala a statului este urdu. Capitala se gaseste la Islamabad, oras situat in NV tarii, la o altitudine de 600 m, in platoul Potwar, la poalele colinelor Margala. Extremitatea nordica a tarii este acoperita de sectoare ale Muntilor Hindu Kush, apartinand lantului muntos himalayan, cu cel mai inalt varf din tara, Tirich Mir (7.690 m). In regiunea de vest, denumita Baluchistan, se gaseste o mare parte a Platoului Iranian, alcatuit din podisuri si depresiuni, inconjurate de lanturi muntoase. Aceasta este cea mai mare si mai slab dezvoltata provincie a tarii, fiind una dintre regiunile mai putin integrate in cicuitul turistic al tarii.

Spre est, se gaseste Marea Campie a Indusului, drenata de fluviul omonim, iar in sud-estul tarii, se afla desertul Thar. O regiune care nu este deschisa vizitatorilor, din cauza deselor conflicte politico-militare, este cunoscuta sub numele de Regiunea teritoriilor federale sauu Gilgit-Baltisan, o zona cu munti inalti si peisaje superbe. Punjab gazduieste aproape jumatate din populatia Pakistanului si beneficiaza de un teren fertil, propice activitatilor agricole.

Islamabad, capitala Pakistanului, este, in primul rand, centrul politic al tarii, unde se gasesc principalele sedii ale institutiilor statului. A traversat, in ultimii anii, un proces de dezvoltare si modernizare, au fost ridicate numeroase hoteluri si restaurante de lux, magazine si beneficiaza de o viata de activa, desi, ramane un oras vizitat, in special, de turistii care doresc sa savureze linistea si sa se bucure de imprejurimile deosebite. Fosta capitala a Pakistanului, si cel mai mare oras al tarii, ramane Karachi, centrul economic si financiar al tarii. Acesta este situat pe coasta Marii Arabiei, motiv pentru care aici se afla si cel mai mare port din Pakistan. Este un oras al contrastelor, care nu duce lipsa de monumente si edificii culturale deosebit de interesante.

Al doilea mare oras al tarii si, considerat de multi, cel mai frumos, este Lahore, cu o istorie milenara, cunoscut si sub numele de „Orasul Mogulilor”. Este situat in nord–estul tarii. Turistii care viziteaza astazi orasul au ocazia sa admire, pe langa constructii uimitoare, ce dateaza din perioda Imperiului Mogulilor, precum Moscheea Badshahi si Gurdwara, cladiri in stil gotic, construite in timpul colonistilor englezi, dar si suburbii ca Gulberg si Defence, cu vile moderne si magazine exlusiviste. Din itinerariul dvs. nu ar trebuie sa lipseasca „orasul Sfintilor” asa cum este cunoscut Multan, renumit pentru ceramica albastra si decoratiile pe sticla. Un alt oras interesant, situat in partea nord-estica a Pakistanului, este Silkot, cu o istorie veche de cinci mii de ani, inzestrat cu unele dintre cele mai frumoase parcuri din tara. In Pakistan, mai precis in Valea Hunza, se afla unul dintre cele mai spectaculoase locuri din lume, unde se crede ca a existat misticul loc Shangri-La.

Tara a contrastelor, a civilizatiilor cele mai vechi, cu zone aflate intr-o eterna disputa militara, Pakistanul este unic prin tezaurul sau istoric si situri arheologice, precum Taxila, Moenjodaro sau Thatta, acesta fiind doar cateva dintre cele mai importante locuri cu care reuseste sa-i atraga pe turisti.