Despre Oslo
Oslo este capitala si cel mai mare oras al Norvegiei. Populatia orasului este de aproximativ 600000 de locuitori, in timp ce populatia metropolitana ajunge la aproape 1,5 milioane de locuitori. Orasul este situat in sudul Norvegiei, in partea nordica a fiordului Oslo, zona fiind formata din dealuri si munti (varful Kirkeberget aflat in nordul orasului este cel mai inalt, avand o inaltime de 629 m), aici gasindu-se si nu mai putin de 343 de lacuri, Maridalsvannet fiind cel mai mare, cu o suprafata de 3,91 km². De asemenea, teritoriul orasului cuprinde si 40 de insule, Malmøya fiind cea mai mare, cu o suprafata de 0,56 km².
Orasul a fost fondat la mijlocul secolului al XI-lea de catre regele Harald al III-lea al Norvegiei (n. 1015 - d. 1066), insa primele urme ale locuirii pe aceste locuri dateaza din anul 1000 d.Hr. Din 1314 a devenit capitala Norvegiei, perioada in care s-au construit fortareata si castelul Akershus. La sfarsitul secolului al XIX-lea s-au construit unele dintre cele mai importante cladiri din oras, cum ar fi Universitatea, Teatrul National, Parlamentul sau Palatul Regal, in timp ce cladirea primariei a fost construita in anul 1950, aceasta fiind deschisa publicului. Oslo este si locul unde se decerneaza Premiul Nobel pentru Pace, celelate fiind acordate in Suedia.
Capitala Norvegiei dispune de un numar mare de parcuri, zone verzi si muzee:
Parcul Frogner este unul dintre cele mai populare obiective turistice ale Norvegiei. Suprafata parcului, aflat in partea de nord-vest fata de zona centrala, este de 45 ha, fiind renumit pentru sculpturile artistului norvegian Gustav Vigeland (n. 1869 – d. 1943). Tot aici se gaseste si Muzeul Orasului Oslo, care contine numeroase documente istorice referitoare la istoria orasului, cea mai importanta colectie de fotografii din Norvegia, aproximativ 1000 de picturi, precum si peste alte 6000 de obiecte.
Parcul St. Hanshaugen se afla la nord fata de centrul orasului si a fost amenajat in anul 1850, are o suprafata de 36 ha, fiind situat pe un deal.
Parcul Palatului are o suprafata de 22 ha, se afla in centrul orasului si incadreaza Palatul Regal. Acesta dispune de 173 de camere si a fost construit intre anii 1825-1849, fiind resedinta oficiala a monarhiei norvegiene.
Parcul Tøyen si Gradina Botanica se afla la nord-est fata de zona centrala, nu foarte departe de aceasta. Gradina Botanica este cea mai veche din tara, are aproximativ 15 ha si a fost infiintata in anul 1814. Aceasta cuprinde aproximativ 35000 de plante, aici aflandu-se si Muzeul Geologic. Langa Parcul Tøyen se afla si Muzeul Munch, unde se gasesc lucrarile pictorului si graficianului norvegian Edvard Munch (n. 1863 – d. 1944).
Bygdøy este o peninsula care apartine de cartierul Frogner, la vest fata de centrul orasului. Este o zona rezidentiala plina de verdeata, are parcuri si paduri, dar si plaje si mai multe muzee, cum ar fi: Muzeul Kon-Tiki, contine mai multe artefacte din Insulele Polineziene, precum si pluta aventurierului norvegian Thor Heyerdahl, cel care a realizat in 1947 o expeditie in acesta zona; Muzeul de Ambarcatiuni Vikinge, contine si 3 ambarcatiuni vikinge datand din anii 800-900 d.Hr.; Muzeul Norvegian de Istorie Culturala, este un muzeu folcloric infiintat in anul 1894, care contine aproximativ 150 de cladiri vechi din toate zonele Norvegiei; Muzeul Maritim Norvegian, contine modele de barci, arheologie marina, constructii nave si transport maritim; Muzeul Fram, este un muzeu dedicat explorarilor polare.
Muzee importante mai sunt si Muzeul National de Arta, Arhitectura si Design sau Galeriile Nationale de Arta. Holmenkollen este o trambulina de schi deschisa in anul 1892, unde se afla si cel mai vechi muzeu de schi din lume, deschis in anul 1923.
Alte obiective turistice cunoscute ale orasului sunt: Catedrala, datand din anul 1697; Castelul Akershus, datand din anul 1299, aflat in apropiere de centru; Zona Aker Brygge, destinata shopping-ului, aceasta aflandu-se in apropierea portului.