Date generale
Norvegia este recunoscuta pentru
Cum va puteti deplasa prin Norvegia
Norvegia detine o retea rutiera excelenta. Trenul reprezinta si el o modalitate ideala de a va deplasa din oras in oras si pentru a admira peisajul.
Limba oficiala in Norvegia
In Norvegia exista 2 limbi oficiale, bokmål – “norvegiana din carti” si nynorsk – “norvegiana noua”, care se aseamana foarte mult. Peste 80% din populatie vorbeste bokmål, care este predominanta in orase, in sectorul educativ si in media. Limba nynorsk este vorbita de un procent de 15% din populatia care se afla in fiordurile din partea de Vest si in centrul tarii. Aceasta serveste drept limba comuna in regiunile unde coexista mai multe dialecte. Populatia Sami, din nordul tarii vorbeste lapona. Majoritatea norvegienilor vorbesc si engleza.
Asezarea geografica a Norvegiei
Norvegia este in principal o tara muntoasa unde campiile de o intindere mai mare se gasesc doar in apropierea capitalei si a tarmului din partea de sud. Tarmul din partea de vest este intrerupt de asa numitele fiorduri, care sunt niste golfuri care au fost sapate de ghetari. Cel mai lung dintre ele este fiordul Sogne, care are o lungime de 203 km.
Activitati in Norvegia
Probabil ca va intrebati ce ati putea face in Norvegia in afara admirarii peisajului de aici. Veti fi suprinsi de multimea activitatilor pe care le puteti practica aici! Exista tot felul de modalitati prin care puteti descoperi natura: drumetii pedestre organizate, circuite cu bicicleta, drumetii la ghetari, cu calul, rafting, safari, etc. Va puteti destinde in complexele acvatice sau in parcurile tematice.
Norvegia este o destinatie interesanta si in ceea ce priveste cultura, in cadrul unui week-end mai lung la Oslo, Bergen sau Stavanger. Puteti vizita numeroasele muzee, sa descoperiti arhitectura si multe alte atractii ale Norvegiei.
Cand este indicat sa mergeti in vacanta in Norvegia
Se pot distinge in principal 2 tipuri de climate in Norvegia: cel de pe coasta de vest si cel din interiorul pamanturilor. Pe coasta, iarna este acceasi, chiar daca precipitatiile, sub forma de ploaie sau zapada, sunt destul de frecvente. Pe litoral cea care predomina este influenta oceanica, iar datorita curentilor din golfuri, porturile raman dezghetate chiar si in nordul indepartat.
Verile, chiar daca sunt destul de racoroase, sunt insorite. Iarna este mai dura in interiorul pamanturilor unde zapada este abundenta si frigul glacial. Datorita curentului golfului – Gulf Stream, Insulele Lofoten beneficiaza de un climat privilegiat in raport cu restul tarii.
Timpul norvegian este foarte instabil. Tara poate fi inundata de lumina chiar si noaptea sau poate sa faca obiectul unor averse si rafale de vant violente. Vara termometrul poate sa ajunga pana la 30 de grade Celsius iar iarna pana la minus 40 de grade, in functie de regiunea in care va aflati.
Norvegia este o tara care beneficiaza de o lumina naturala neintrerupta pe perioada verii in timp ce iarna crepusculul dureaza toata iarna. Este recomandat deci sa veniti aici in perioada verii.
Norvegia beneficiaza si de un fenomen natural exceptional: aurorele boreale. Acestea sunt vizibile noaptea, deci trebuie sa veniti in Norvegia iarna pentru a va putea bucura de ele.
Norvegia face parte din Spatiul Schengen. Inainte de a plec verificati daca aveti un buletin sau un pasaport valid. Norvegia nu face parte din Uniunea Europeana, deci nu puteti folosi euro aici. Moneda sa este Coroana Norvegiana – NOK.
Bucataria norvegiana
Bucataria norvegiana se poate dovedi a fi excelenta. Pestele, fructele de mare si specialitatile locale cum ar fi renul sunt cele mai apreciate. Foarte multe tipuri de carne sunt afumate iar printre specialitati am putea aminti si somonul. Cartofii figureaza la aproape fiecare masa. Branza norvegiana este si ea foarte apreciata si celebra.
Succesul bucatariei norvegiene vine din faptul ca Norvegia a stiut cum sa foloseasca produsele care profita de apa pura si de aerul proaspat si limpede.