Despre Bodo
In Norvegia, aproape de Cercul Polar, se afla orasul Bodo, al doilea oras ca marime din nordul tarii. Fiind nu numai cea mai facila cale de acces catre insulele Lofoten, orasul de 45.000 locuitori si cu o suprafata totala de 1.392 km², atrage mii de turisti anual.
Bodo a fost numit oras abia in 1816 si munincipalitate 22 de ani mai tarziu, in 1838. In 1968 se uneste cu munincipalitatea Bodin, dublandu-si astfel numarul locuitorilor. Este numit dupa numele fermei Bodogard, satul original fiind construit in jurul acesteia. In timpul celui al Doilea Razboi Mondial, pe 27 mai 1940, Bodo este bombardat si distrus de Fortele Germane Aeriene, reconstructia durand pana in 1959, cu un ajutor important din partea Guvernului Suedez. Acesta sprijina constructia a 107 apartamente in anul 1941. Si astazi, in mijlocul orasului, putem gasi Cartierul Suedez, ca marturie a faptelor de atunci.
Clima, specifica tinuturilor nordice,poate parea deseori neprietenoasa, aici soarele fiind vizibil doar 11 luni pe an, disparand la inceputul lunii decembrie, ca mai apoi sa reapara la inceputul lunii ianuarie. Localizat pe o peninsula in Marea Norvegiei, cu un climat subpolar oceanic, are parte de ierni racoroase si veri cu temperaturi ce nu depasesc 18 C. Pe parcursul lunilor iunie-iulie, soarele nu apune in timpul noptii, oferind un spectacol vizual inedit.
Printre principalele atractii ale orasului se numara Muzeul Aviatiei, cunoscut pentru simularile zborurilor avioanelor de lupta, unde sunt prezente aeronave celebre precum Spitfire sau avionul de spionaj U-2. Catedrala, proiectata de arhitectii Blakstad si Munthe Kaas a fost una din primele biserici din Norvegia ce avea clopotnita proprie evidentiindu-se prin stilul architectural gothic. Biserica Bodin, localizata la mica distanta in afara orasului a fost construita in jurul anului 1240, fiind renumita pentru altarul care dateaza din anul 1670.
La doar 33 km distanta de oras, in stramtoarea Saltstraumen, este localizat cel mai puternic vartej din lume. Fenomenul este cauzat de atractia lunii in acea zona, astfel incat intensitatea vartejului depinde in totalitate de fazele lunii. In imprejurimile orasului se pot gasi adevarate oaze salbatice, precum zona Geitvagen, Parcul National Sjunkhatten si 17 rezervatii naturale.
Orasul Bodo reuseste mereu sa impresioneze prin diversitatea obiectivelor turistice si contrastul dintre pitorescul arhitecturii caselor, jovialitatea locuitorilor si proverbiala atitudine nordica.