Olympia Antica a fost un oras din Grecia Antica, situat in regiunea Elis. Aici a functionat si un sanctuar. Numit si Altis, acesta cuprindea Templul Herei, Pelopion si Templul lui Zeus. In trecut a fost cunoscut ca fiind locul in care se desfasurau jocurile olimpice, o data la patru ani, acestea datand inca din secolul al VIII-lea.
Celebritatea orasului Olympia se datoreaza si existentei de aici a uneia din cele sapte minuni ale lumii, imensa statuie a lui Zeus, realizata din aur si fildes. Tot in acest oras antic exista si un puternic centru religios, dovada fiind sanctuarul descoperit.
In timpul dominatiei romanilor, orasul s-a imbogatit, cu precadere pe partea sacra. Dupa moartea imparatului Adrian, Olympia a intrat intr-un process de decadere, motiv pentru care si desfasurarea jocurilor olimpice a fost stopata, ultimul an in care acestea au mai avut loc fiind 324.
Muzeul arheologic din Olympia este localizat langa sanctuarul cu acelasi nume si adaposteste obiecte de arta din perioada Greciei Antice, care au fost descoperite in perimetrul sanctuarului. A fost inaugurat in anul 1885, fiind primul muzeu construit in afara capitalei, Atena. Muzeul este divizat in doua cladiri, una dintre acestea dedicate vizitatorilor si una expozitionala, care cuprinde expozitii organizate pe diferite perioade istorice, de referinta pentru cultura si istoria poporului grec: epoca preistorica, ceramic arhaica, clasica, elensitica, romana etc.