Comentarii
Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Muzeul Kon-Tiki din Oslo
Muzeul Kon-Tiki din Oslo adaposteste barci originale din expeditiile celebre ale lui Thor Heyerdahl, care in prezent sunt incluse in patrimoniul UNESCO.
Thor Heyerdahl este un renumit explorator contemporan norvegian care, dupa ce a studiat in amanuntime materiale etnografice si arheologice din Polinezia, a inaintat o teorie conform careia populatia din Polinezia nu provenea din Asia de Sud-Est (asa cum se credea pana in acel moment), ci din America. In acest sens, pentru a demonstra supozitiile sale, in anul 1947, Thor Heyerdahl a pornit intr-o expeditie in zona insulelor Tuamotu din Polinezia. Expeditia, plina de peripetii, a fost o mare realizare stiintifica. Cartea pe care a scris-o Heyerdahl la intoarcere, „Indienii americani din Pacific”, sprijina teoria sa cu un material bogat, care da credibilitate afirmatiilor sale. In carte, Heyerdahl sustine ca primii locuitori ai Polineziei au venit din Peru in jurul anului 500 d.Hr. si ca un nou val de colonisti a sosit de pe coasta de Nord-Vest a Americii de Nord in perioada 1000 – 1300 d.Hr. Heyerdahl s-a intors pe mare in anul 1969, cand a condus prima expeditie, cu un obiectiv foarte asemanator cu cel al lui Kon-Tiki. In anul 1977, Heyerdahl a mai facut o calatorie intr-un vas de trestie, sub numele de expeditia Tigris, sa isi confirme teoriile privind rutele navigabile din Antichitate.
Printre expozitiile permanente care se afla in continuare in muzeu se numara pluta Kon-Tiki, care in partea stanga prezinta o serie de proiectii video, filme care creeaza iluzia unei trairi in mijlocul oceanului. In partea dreapta a plutei este descrisa expeditia in sine si scopul si descoperirile in urma acesteia. O alta expozitie este cea care intruchipeaza expeditia Ra, cu diverse exponate si insasi barca in sine.
Muzeul prezinta, de altfel, si expozitii pe termen scurt, la fel si un un tur de 30 de metri de pestera si o expozitie subacvatica continand o balena de 10 metri lungime. Muzeul are si un cinematograf si un magazine de suveniruri, fiind deschis tot timpul anului, cu diverse oferte pentru grupuri.
Cartea despre expeditia Kon-Tiki a fost tradusa in peste 70 de limbi internationale si s-a vandut in mai mult de 50 de milioane de exemplare. Filmul documentar realizat in anul 1951 despre aceasta expeditie a castigat un premiu Oscar.
GPS - Latitudine: 59.903568, Longitudine: 10.698220
Mareste harta ?Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Muzeul Kon-Tiki din Oslo