Comentarii
Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Muzeul Graniceresc Nasaudean
Proiectul deschiderii unui muzeu in orasul Nasaud, judetul Bistrita Nasaud, a fost in atentia administratiei orasului incepand cu a doua jumatate a secolului al XIX-lea. Demersurile care au precedat deschiderea muzeului au constat in dotarea bibliotecii gimnaziului cu foarte multe carti si cu ierbarul lui Florian Porcius, si deschiderea unor expozitii, in cadrul aceleiasi institutii de invatamant, in care se expuneau obiecte arheologice.
De-abia in anul 1923 se pune in mod serios problema organizarii unui muzeu, insa lucrurile nu se grabesc, muzeul fiind deschis cu 8 ani mai tarziu. Initiatorul proiectului, Iuliu Moisil, spunea: „Scopul acestui muzeu este de a forma un centru in jurul caruia sa se grupeze toti cei ce doresc sa contribuie la studiul, explorarea tinutului nostru din diferite puncte de vedere: preistoric, istoric, turistic, al stiintelor naturale, igienic, scolar, agricol, industrial, patriotic - a-i dezvolta, in general, populatiei acestui tinut gustul pentru istorie, literatura, arta si stiinta, a crea si organiza fortele necesare pentru ridicarea culturala, economica, a tinutului“.
Cu 6 ani mai tarziu de la deschidere, Muzeul Nasaudean avea 4 sectii: biblioteca, o arhiva cu acte, manuscrise, documente si corespondente, colectii de obiecte si portrete ale unor graniceri.
Cladirea in care Muzeul Graniceresc Nasaudean isi desfasoara activitatea a gazduit candva cazarma Regimentului II Romanesc de Granita si este datata in anul 1770, In perioada 2001-2002, aceasta a fost supusa unor reparatii notabile. Dupa 2006 a fost construita inca o cladire noua, care, in prezent, gazduieste birourile, o sala de conferinte, o biblioteca si o sala destinata arhivei muzeului.
In anul 2009, la Muzeul Graniceresc Nasaudean a fost inaugurata noua expozitie de etnografie care cuprinde o casa taraneasca din Ilva Mare, un car, o sanie, o fantana cu cumpana, o presa pentru must si ulei, o poarta de gospodarie taraneasca si o piatra de hotar.
In curtea principala a muzeului poate fi vazut bustul invatatorului Vasile Nascu.
GPS - Latitudine: 47.283919, Longitudine: 24.410042
Mareste harta ?Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Muzeul Graniceresc Nasaudean