Muzeul Cofetariei din Arad

Renumitul cofetar aradean, Ion Gui, a inceput inca din anii 70 sa colectioneze scule si ustensile folosite de mai batranii cofetari, sau de la diverse familii detinatoare de astfel de obiecte. Ideea infiintarii unui muzeu al cofetariei a aparut dupa anul 2000, cand mesterul cofetar a pornit sa reconditioneze si sa repare obiectele aflate in colectia sa. Cu o experienta in meserie de peste 40 de ani, Ion Gui, a activat si in perioada de aur a Aradului, cand orasul era unul dintre cele mai mai centre de gen si in care activau printre cei mai renumiti maestri cofetari ai Europei, maestri ce erau recrutati de chiar casa regala austriaca. In special, o remarca aparte, trebuie facuta la capitolul produse din ciocolata, la care maestrii aradeni se pare ca excelau, inca de prin anii 1800, fiind preferatii caselor imperiale din intreaga Europa.

Printre cei mai renumiti cofetari care activau in Arad la acea vreme ii vom aminti pe Ramniceanu, Malka, Konizdofler, breasla cofetarilor renumiti numarand circa 17 maestri. Muzeul a fost deschis chiar la domiciliul maestrului cofetar Ion Gui care, de-a lungul timpului, a colectionat in jur de 500 de exponate, printre care se pot gasi o masina de macinat mac, despre care maestrul spune ca are o vechime considerabila, aproape 100 de ani, o masina pentru prelucrarea martipanului, una pentru formalea ciocolatei si chiar o masina electrica, un mixer in forma mai veche, care era folosita la prepararea aluatului.

Alt exponat, de un real interes, este masina de produs bomboane, agregat ce a fost achizitionat intr-o avansata stare de deteriorare. Dar, cu pricepere si dragoste pentru meseria sa, maestrul cofetar aradean a reusit sa o repare, astazi masina fiind functionabila. Se pare ca aceasta masina are ca an de fabricatie anul 1920.

In colectia mesterului cofetar mai putem viziona mesele de marmura folosite in vechime de catre batranii cofetari, matritele pentru fabricarea bomboanelor fondante, a turtei dulci si a ciocolatei, dar si documente, fotografii si alte marturii ce vin sa completeze informatiile despre practicarea acestei meserii, din vechime si pana astazi.

In finalul periplului dumneavoastra veti putea vedea o expozitie de produse care contine esantioane de ciocolata, dropsuri, cizme si purcelusi umpluti cu nuca, toate acestea purtandu-ne intr-o incursiune ce ne va arata evolutia artei cofetariei, de la inceputuri si pana in zilele noastre. Este un lucru stiut ca maestri cofetari ascund secrete bine pazite si tehnici speciale de obtinere a produselor, insa toate acestea ar fi fara valoare daca, pe langa ele, artistii breslei nu ar pune suflet si imaginatie in meseria lor.

De asemenea, in incinta expozitiei, mai pot fi vazute diverse ambalaje si cutii folosite la livrarea produselor. Chiar daca nu sunteti iubitori de gen, muzeul merita a fi vizitat pentru multitudinea de informatii, curiozitati si secrete ascunse de breasla cofetarilor vestiti in intreaga Europa.

Localizare

GPS - Latitudine: 46.146151, Longitudine: 21.337154

Mareste harta

Legenda

  • Muzeul Cofetariei din Arad
  • Restaurant
  • Hotel
  • Piete si zone centrale
  • Monumente
  • Catedrale si biserici
  • Muzee si galerii de arta
  • Palate si castele
  • Cladiri si turnuri
  • Gradini si parcuri
  • Divertisment
  • Shopping
  • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Muzeul Cofetariei din Arad

Arad