Comentarii
Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Muzeul Calouste Gulbenkian din Lisabona
Muzeul Calouste Gulbenkian din Lisabona se gaseste intr-un parc mare si plin cu iarba, in care veti intalni sculpturi si helestee. Muzeul expune colectia vasta si eclectica - aproximativ 6.000 de opere de arta, de la sculp¬turi mesopotamiene la picturi impresioniste franceze - a armeanului Calouste Sarkis Gulbenkian (1869-1955).
Nascut si crescut in Turcia, Gulbenkian a inceput sa colectioneze de cand era adolescent si a achizitionat sistematic arta de inalta calitate pe la inceputul secolului al XX-lea. Pe masura ce averea sa de magnat al petrolului se marea, Gulbenkian a cumparat, a schimbat si a donat opere de arta. Gulbenkian a si plasat cateva opere de arta, cu titlul de imprumut, la muzeele din Londra, Paris si Washington. In 1942, pe cand al Doilea Razboi Mondial se desfasura, el a imigrat la Lisabona, unde a ramas pana la moarte. In conformitate cu dorinta sa, a fost infiin¬tata o fundatie pentru pas¬trarea colectiei de arta „sub un singur acoperis". Muzeul s-a deschis in cele din urma in 1969.
Cladirea superb proiectata si asezata pe un nivel a fost conceputa magnific pentru a oferi o interactiu¬ne constanta intre arta expusa inauntru si natura. Exponatele sunt prezentate intr-o serie de camere si sali ale caror ferestre largi suprave¬gheaza doua curti interioare si terenurile inconjuratoare. Planul grupeaza arta potrivit cronologiei, originii geografice si mediului.
Primele trei camere expun lucrari din timpul civilizatiilor egiptene, grecesti, romane si mesopotamiene. Cautati sa vedeti capul unui batran egiptean, o sculptura frumoasa in sist bituminos verde care dateaza de prin anul 2000 i. Chr. si basorelieful asirian care dateaza din secolul al IX-lea, din palatul din Nimrud, sculptat superb in alabastru.
Urmatoarele doua camere prezinta o colectie bogata si mare a artei islamice de est. Gulbekian a fost atras in mod special catre aceasta arta deoarece el a crescut in Istanbulul Imperiului Otoman. Sectiunea abunda in obiecte nepre¬tuite de ceramica, colorate intr-un turcoaz cu verde incandescent, carpete, manuscrise, dale si lampi de moschee din Siria. Mihrab-ul (nisa de rugaciuni) ceramic persan neobisnuit, din secolele al Xlll-lea si al XlV-lea, este executat uluitor, combinand citate din Coran si decoratii cu motive vegetale.
Mergeti in Camera orientala pentru a vedea excelentele produse lacuite din Japonia, portelanurile Ming, vasele ceramice neglazurate din seco¬lele al XVII-lea si al XVIII-lea, pietrele de jad chinezesti si multe altele.
De aici, parasiti lumea estica si treceti la cea vestica. Galeriile artei europene incepand cu secolul al XlV-lea pana in secolul al XVII-lea, expun unele fildesuri medievale sculptate si manuscrise iluminate ale secolului al X-lea inainte de a trece la o prezentare, in ordine cronologi¬ca, a picturilor exceptionale, prin¬tre ele gasindu-se „Portret de batran", al lui Rembrandt. Urmatoarele doua camere sunt dedicate artelor decorative fran¬ceze ale secolului al XVIII-lea: o multitudine de tapiserii, obiecte din argint si mobila ornata in mod tipic.
O camera alaturata contine sculptura din secolul al XVIII-lea. Cautati fermecatoarea statuie din marmura a Dianei executata de Jean-Antoine Houdon (1741-1828), precum si opera sculptorului renas¬centist Andrea della Robbia. De aici indreaptati-va catre o succesiune de patru camere care expun cu maies¬trie picturi europene ale secolelor XVIII si XIX. Contemplati „Epava unui vas de transport" a lui J.M.W. Turner (1775-1851), pastelul posac” al unei scene de iarna a lui Jean-Francois Millet (1814-1875) si mult reprodusa opera „Baiat sufland baloane de sapun" a impresionistului francez Edouard Manet (1832-1883).
Ultima galerie a muzeului dedica spatiul unei colectii exceptionale de sticla art nouveau si bizarelor bijuterii de Rene Lalique (1860-1945). Piesa cea mai sofisticata este „Saiba pisicii", ce incorporeaza diamante, cristale de stanca si aur.
La parter, doua sali generos de mari sunt folosite pentru expozitii temporare, iar un bufet foarte placut da spre terasa supraveghind terenul.
Muzeul este inchis lunea si sarbatorile legale. Puteti obtine informatii la telefon: 21 782 3000.
Adresa
Avenida Berna 45 A LisabonaCum ajung
Statiile de metrou S. Sebastiao si Praça de Espanha sau autobuzele 713, 716, 726, 742, 746, 756Telefon
+351 21 782 3000Alte informatii
Casa de bilete se inchide cu jumatate de ora inainte de terminarea programului de vizitare. In zilele de Duminica intrarea este gratuita. Exista bilete valabile o zi intreaga cu care puteti vizita si expozitiile temporare (15 euro)Timp mediu vizitare
1h , 15minPreturi
Orar
GPS - Latitudine: 38.737530, Longitudine: -9.154300
Mareste harta ?Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Muzeul Calouste Gulbenkian din Lisabona