Comentarii
Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Muzeul Avram Iancu din Campeni
Infiintat la 30 mai 1989, la momentul in care se implineau 140 de ani de la revolutia de la 1848-1849 condusa de Avram Iancu, Muzeul Avram Iancu din Campeni prezinta istoria veche si straveche a zonei Muntilor Apuseni, prin expunerea manuscriselor si obiectelor referitoare la momentul constituirii statelor feudale romanesti, infaptuirea primei uniri a celor trei tari romane, rascoala condusa de Horea, Closca si Crisan etc.
Cladirea in care isi desfasoara activitatea acest muzeu, este aceeasi in care acum aproximativ 150 de ani, si-a desfasurat activitatea Cartierul General al armatelor lui Avram Iancu. Aceasta are o arhitectura tipic mocaneasca. Exponatele muzeului sunt expuse in patru sali cu tematici diferite.
In prima sala a muzeului se pot vedea piese si materiale specifice ce reprezinta istoria veche si straveche a zonei Muntilor Apuseni. In a doua sala sunt expuse manuscrise si obiecte referitoare la momentul constituirii statelor feudale romanesti, un rol important reprezentandu-l, in cadrul expozitiei, "momentul Mihai Viteazul " si infaptuirea primei uniri a celor trei tari romane. In cea de a treia sala sunt expuse piese cu privire la evenimente din secolul al XVIII-lea, in special la rascoala condusa de Horea, Closca si Crisan. A patra sala poate fi considerata spatiul cel mai important al muzeului prin amplasarea cat si prin tematica sa. Aici se pot vedea obiecte, imagini, documente, texte exemplificative privind evenimentele revolutionare din Muntii Apuseni din 1848-1849 si referitoare la personalitatea cea mai pregnanta a acestora, Avram Iancu - fotocopii, scrisori trimise de catre tribunii Craisorului, ori documente scrise de insusi Avram Iancu catre luptatorii sai. De asemenea, in cea de a patra sala sunt expuse: texte cu referire la Revolutie sau la jubileul din 1924, cand s-au sarbatorit 100 de ani de la nasterea lui Avram Iancu; macheta statuii "Craiului Muntilor" lucrata de Constantin C. Barbat; si testamentul lui Avram Iancu.
Pana la inceputul anului 2003, Muzeul "Avram Iancu" a fost sectie a Muzeului Unirii de la Alba Iulia. In cladirea ce il gazduieste functioneaza si biblioteca oraseneasca cu un bogat si variat fond de carte: aproximativ 37.000 de volume si peste 500 de utilizatori inscrisi.
In anul 2012 ambele institutii (muzeul si biblioteca) au fost inaugurate dupa ce au fost renovate si modernizate.
Adresa: str. Revolutiei 1848; Campeni
GPS - Latitudine: 46.362804, Longitudine: 23.050354
Mareste harta ?Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Muzeul Avram Iancu din Campeni