Comentarii
Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Muzeul Agora din Atena
Gazduit de Porticul lui Attalos, unul dintre cele mai impresionante porticuri ale Agorei Ateniene ridicat in anul 150 i.H., Muzeul Agora dispune de exponate care sunt in mare legatura cu democratia ateniana, ce reflecta rolul Agorei Antice in inima vietii publice a orasului.
Printre exponatele asociate cu viata civica a orasului Atena ce dateaza din secolele V – II i.H., se remarca clespsidra secolului al V-lea folosita in salile de judecata pentru masurarea timpului; niste bucati de ceramica, inscriptionate, folosite pentru a vota eliminarea unor politicieni ca si Themistocles si Aristide, dar si buletine de vot confectionate in secolul al IV-lea, folosite tot in salile de judecata.
Muzeul Agora beneficiaza si de o colectie ce dezvaluie viata comerciala a orasului ce se reflecta prin monedele realizate din perioada secolului al VI-lea i.H. pana in anul 1831 d.H., prin cantare folosite in masurarea diferitelor produse, si prin amforele ce dateaza din secolul al VI-lea i.H. pana in perioada bizantina.
Viata privata a cetatenilor atenieni se reflecta printr-o serie de obiecte folosite la inmormantari, cum ar fi: o pereche de cercei de aur din anul 850 i.H.; o caseta de bijuterii gasita intr-un mormant micenian din anul 1400 i.H., cateva jucarii realizate din teracota ce infatiseaza animale, care au gasite in mormantul unui copil din secolul al IV-lea d.H. etc., dar si prin o cantitate insemnata de echipamente de uz casnic, majoritatea vase de ceramica gasite in fantanile excavate. De interes major se remarca: colectia de lampi din teracota confectionate in perioada secolelor VI i.H. – XI d.H., o serie de obiecte din teracota, fildes, sticla si bronz din perioada secolelor VI i.H – III d.H etc.
In jurul peristilului de la parterul si etajele superioare ale muzeului, vizitatorii se pot bucura de prezenta unor statui si elemente arhitecturale din perioada secolelor VI i.H. – III d.H., printre care: capul de bronz al zeitei Nike, candva aurit si cu ochii incrustati (anul 425 i.H.); statuia de marmura inaripata a zeitei Nike (415 i.H.) si cea unei nereide, ce aminteste de stilul sculptorului Timotheus; bustul de marmura al unei femei realizat la sfarsitul secolului al II-lea d.H.
Cele mai minunate sculpturi ce impresioneaza turistii sunt statuia lui Apollo Patroos, de dimensiuni colosale, realizata de catre singurul artist al Greciei care a excelat atat ca sculptor cat si ca pictor – Euphranor al Corintului in anul 330 i.H, si o silueta feminina de dimensiuni monumentale, ce infatiseaza fie pe Zeita legii divine si a ordinii – Themis, fie pe Zeita Libertatii, amplasata in fata Porticului Regal (anul 330 i.H.).
Muzeul se afla pe strada Adrianou si este deschis publicului zilnic, intre orele 08.30 – 19.30, pretul unui bilet fiind de 4 €.
GPS - Latitudine: 37.975681, Longitudine: 23.724489
Mareste harta ?Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Muzeul Agora din Atena