Conacul Rosetti-Tescanu

Renumita familie boiereasca Rosetti-Tescanu a lasat mostenire peste veacuri conacul pe care il avea in satul Tescani, judetul Bacau, pe drumul national Bacau-Moinesti, la 35 km de Bacau si la 30 km distanta de Onesti. Cladirea a fost construita in anul 1880 si in prezent are statut de monument istoric. Maria Cantacuzino-Enescu a donat conacul pe care familia sa il avea in satul care l-a inspirat pe George Enescu sa scrie capodopera lirica Oedip, in anul 1947. La un interval de 33 de ani, in incinta imoba fost inaugurata Casa Memoriala Rosetti – Enescu ilului principal a fost inaugurat Centrul de Cultura Tescani, in 1993 numele a fost schimbat in Centrul de Cultura "Rosetti Tescanu - George Enescu". Casa memoriala din Tescani este una dintre sectiile Muzeului National George Enescu, incepand cu anul 2006. De-a lungul timpului aici au functionat: o scoala agricola, o ferma de pasari si un internat de elevi.

Conacul Rosetti Tescanu a fost resedinta familiei celui mai mare muzician roman, George Enescu. Sotia acestuia facea parte din familia Rosetti Tescanu, o familie bogata, de boieri carturari, ce a participat direct la actul de Unire a Principatelor si la evenimentele de la 1848.

De-a lungul timpului, Conacului si parcului sau i s-au adaugat doua cabane, ajungindu-se la un numar de 38 de camere. Chiar si in perioada comunista acesta fost un loc de creatie. In anul 1974 au inceput lucrarile de restaurare, in acest context facandu-se o investitie foarte serioasa; lucrarile de restaurare au fost finalizate in anul 1976, de acum a inceput amenajarea muzeului propriu-zis. Initial, obiectele din muzeu au apartinut, in mare parte, lui Enescu: au fost aduse obiecte ce au apartinut maestrului, de la Bucuresti: ochelarii, bagheta, un baston, piese de mobilier original, Louis XV. Pianul si vioara pe care maestrul a primit-o la sfirsitul Conservatorului, ca premiu intii, pot fi vazute aici.

Prima tabara de arta plastica a fost deschisa aici imediat dupa cutremur. Printre obisnuitii locului se numara: Ilie Boca, Victor Feodorov, Florin Ciubotaru, Paul Gherasim, Ileana Micodin si Horia Bernea. Tescani a devenit casa de creatie pentru Uniunea Artistilor Plastici si cea a Compozitorilor.

Andrei Plesu a fost exclus din PCR in mai 1982 ca urmare a implicarii sale in asa-numita „afacere a Meditatiei Transcendentale”. Acesta a fost „exilat” la Tescani si i s-a luat dreptul de semnatura. Acesta a locuit intr-o incapere creata pentru Horia Bernea. In aceasta perioada se organizau seri speciale in care se citea Ilf si Petrov, Caragiale, Zoscenko sau in care Johnny Raducanu improviza la pian iar Andrei Plesu canta.

In prezent, locul gazduieste in continuare, anual, tabere internationale pentru artistii plastici, finalizate prin expozitii.

Pe langa casa Rosetti-Tescanu, ansamblul conacului Rosetti-Tescanu cuprinde biserica „Sfantul Gheorghe”, Cladirea Merarie, ruinele fabricii de spirt Rosetti si un parc (de aproape 5 ha) in care poate fi vazuta si statuia lui George Enescu sculptata in 1957 si clasificata si ea ca monument de interes national.

Localizare

GPS - Latitudine: 46.511867, Longitudine: 26.647536

Mareste harta

Legenda

  • Conacul Rosetti-Tescanu
  • Restaurant
  • Hotel
  • Piete si zone centrale
  • Monumente
  • Catedrale si biserici
  • Muzee si galerii de arta
  • Palate si castele
  • Cladiri si turnuri
  • Gradini si parcuri
  • Divertisment
  • Shopping
  • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Conacul Rosetti-Tescanu

Beresti–Tazlau