Comentarii
Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Casa Colectiilor de Arta din Braila
La 11 aprilie 1912 unul dintre cei mai bogati oameni din Braila, Mihail Andries Embiricos, un armator si negustor ce facea export de cereale si import de carbuni si detinea o linie regulata de marfuri intre Anglia - continent si Mediterana la porturile de la Marea Neagra si dunarene, a solicitat Primariei Orasului Braila aliniamentul la strada Teatrului nr. 8 (actual str. Belvedere nr. 1) pentru ridicarea unei constructii.
Planul constructiei a fost conceput de arhitectul Lazar I.Predinger si, initial, aici a fost sediul M.Embiricos & Co. si locuinta a marelui armator. De-a lungul vremii, insa, cladirea a gazduit sediul Societatii meseriasilor braileni “Mihail Enescu”, in perioada 1930 -1937; Dispensarul Casei Asigurarilor Sociale in 1937; si sediul Sectiei Arta a Muzeului Brailei incepand cu 1987. Desi a avut diferite functiuni, cladirii nu i s-a modificat aspectul interior initial conceput de arhitectul Lazar I.Predinger.
Cladirea cuprinde subsol, parter si etaj. Accesul la etaj se face printr-o monumentala scara de marmura. In interiorul cladirii decoratia este bogata, in general sobra, intr-un amestec de elemente decorative traditionale si moderne.
Aici sunt expuse peste 3000 de piese de arta plastica si decorativa. Initiatorul colectiei publice de arta a fost Anastase Simu, acesta donand in anul 1928, 30 de lucrari de arta, expuse o vreme in interioarele Primariei.
Casa Colectiilor de Arta expune opere foarte valoroase, printre acestea afandu-se si cele semnate de: Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Theodor Pallady, Nicolae Tonitza, Henri Catargi.
GPS - Latitudine: 45.272181, Longitudine: 27.969151
Mareste harta ?Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Casa Colectiilor de Arta din Braila