Comentarii
Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Templul Zeitei Artemis din Efes
Amplasat in orasul Efes din Grecia Antica, din apropiere de orasul Selkuc din Turcia de astazi, pe o suprafata plana, care de-a lungul secolelor s-a transformat intr-o mlastina, Sanctuarul lui Artemis era considerat una dintre cele Sapte Minuni ale Lumii Antice.
Astazi, tot ceea ce a mai ramas din acest templu realizat in intregime din marmura este baza constructiei si cateva fragmente sculpturale imprastiate pe sol, cea mai frumoasa si mai bine conservata parte a sanctuarului fiind expusa in cadrul Muzeului Britanic.
Conform istoricului si geografului Strabon, Templul lui Artemis a fost distrus de cel putin sapte ori si refacut tot de atatea ori, insa, in urma descoperirilor arheologice realizate aici s-a ajuns la concluzia ca sanctuarul a fost reconstruit de cel putin patru ori, incepand cu secolul al VII-lea i.H. Cele mai vechi fragmente dateaza din secolul al VI-lea, cand edificiul era inconjurat de 36 de coloane de dimensiuni impresionante, a caror numar a crescut in perioada regelui Kreisos din Regatul Lydia (560-547 i.H.).
Fundatia templului, realizat in intregime din marmura era de forma dreptunghiulara, asemanatoare majoritatii templelor din acea perioada, iar 13 trepte inconjurau edificiul la intrare. Inalt de 130 de m si lat de 80 m, sanctuarul dispunea de o fatada decorata cu vedere spre o curte spatioasa, si de 127 de coloane de piatra inalte de aproximativ 20 de metri.
Simbolul templului era statuia zeitei Artemis inalta de 2 m, pe care acesta o gazduia, realizata din aur si argint, fiind totodata si un simbol al abundentei, al vanatorii si al vietii in salbaticie. Statuia originala a zeitei Artemis, salvata in urma incendiului din anul 356 i.H., se afla expusa in Muzeul Selcuk din Turcia, insa foarte multe copii ale acesteia descoperite in urma sapaturilor arheologice dateaza inca din perioada romana.
Sanctuarul a servit atat ca institutie religioasa, cat si ca o piata, fiind vizitata de-a lungul timpului de negustori, turisti, artizani si regi, care aduceau de fiecare data data cu ei o parte din bunurile lor, ca si omagiu Zeitei Artemis. Descoperirile arheologice recente au scos la iveala o serie de cadouri provenite de la pelerini, printre care statuete de aur si fildes ce infatiseaza pe Artemis, cercei, bratari, coliere, dar si artefacte aduse din Persia si India.
GPS - Latitudine: 37.949699, Longitudine: 27.363899
Mareste harta ?Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Templul Zeitei Artemis din Efes