Comentarii
Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Statuia lui Andrei Muresanu
Opera sculptorul Corneliu Medrea este un simbol al municipiului Bistrita, fiind integrata pe stema acestui oras. Aceasta a fost realizata in anul 1937 de cel care de-a lungul timpului a practicat toate genurile sculpturii, cultivand forme pline, robuste, avand ca ideal simplitatea realitatii.
Ridicarea statuii a starnit multe controverse si a intampinat opozitia sasilor, si in acelasi timp, disensiunile din randul romanilor ortodocsi si greco-catolici. Temelia piedestalului a fost pusa la 15 septembrie 1935, iar data fixata pentru inaugurare, a fost 27 noiembrie 1938. Urmare a incorporarii in Ungaria a unei parti a Transilvaniei, statuia a fost data jos de pe soclu in 1940 si transportata la Sibiu, dupa care a fost readusa in Bistrita si asezata pe piedestalul destinat lui Horty Miklosch.
Azi, veti putea vedea statuia lui „Andrei Muresanu” in Piata Centrala a municipiului. Andrei Muresanu a ramas in sufletul romanilor ca autor al poeziei „Un rasunet” („Desteapta-te, romane, din somnul cel de moarte,/ In care te-adancira barbarii de tirani!/ Acum ori niciodata, croieste-ti alta soarte,/ La care sa se-nchine si cruzii tai dusmani./ Acum ori niciodata sa dam dovezi la lume/ Ca-n aste mani mai curge un sange de roman,/ Si ca-n a noastre piepturi pastram cu fala-un nume/ Triumfator in lupte, un nume de Traian!/ (…)”, redactat si publicat in timpul Revolutiei de la 1848.
GPS - Latitudine: 47.131929, Longitudine: 24.493730
Mareste harta ?Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Statuia lui Andrei Muresanu