Comentarii
Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Situl Arheologic Copan
Situat aproape de granita cu Guatemala, in vestul Hondurasului, Copan Ruinas apartine, administrativ, de departamentul Copan. Acesta este situat intr-o vale localizata intre dealurile intalte de circa 700 de metri deasupra nivelului marii.
Obiectivul turistic deosebit de atragator prin importanta sa culturala si istorica se afla la aproximativ 1,6 kilometri de orasul modern, Copan Ruinas, situl arheologic avand o vechime impresionanta.
Situl este renumit in toata lumea pentru felul in care este grupat. Toate elementele arhitecturale si istorice sunt grupate adiacent unei piete centrale a vechiului oras, desi acest mod de structurare a aparut sau este mentionat abia in perioada clasica. Prin urmare, vechii locuitori ai asezarii pot fi considerati precursorii urbanismului clasic si modern.
Locatia intinsa pe o mare suprafata, dispusa adiacent, asa cum am mentionat, are in structura sa Acropolo si un complex format din piramide, piatete si palate. De asemenea, curtea interioara de dimensiuni impresionante, era folosita in trecut pentru jocuri cu mingea, de sorginte mesoamericana.
Paralel cu complexul de piramide, piatete si palate se mai afla grupata si o cladire in care isi avea sediul Palatul de Justitie.
Administratia sitului arheologic a hotarat, pentru o mai buna administrare, sa structureze complexul arheologic in mai multe sub-sectiuni, structura principala fiind constituita din cimitirul vechiului oras, aflat la nord-est. Grupul Sepulturas este legat de restul complexului printr-un drum pietruit, denumit in vechime sacbe, si este constituit dintr-un mare numar de structuri independente, unele dintre ele avand sculptate diverse motive apartinand culturii maya si care dispun de banci de piatra, toate acestea facand obiectul unei restaurari masive desfasurate in anii 90. Stilul este un amalgam intre stilul maya, pre-clasic si clasic timpuriu, stiut fiind faptul ca marinarii spanioli și, mai apoi conchistadorii, au adus cu ei influentele culturii hispanice ale acelor vremuri.
Grupul de nord este construit in stil clasic si are si elemente non-maya, reprezentand clar influenta europeana, in special cea latina. In vremurile indepartate aici se aflau cladiri ce aveau fatadele sculptate si care purtau inscriptii hieroglifice. Arheologii au reusit sa dezgroape fatadele cazute, sa le restaureze si sa le redea circuitului cultural, undeva la mijlocul anilor 80, dupa un efort sustinut care a durat aproape 15 ani.
Cel mai faimos munument, din tot complexul arheologic, este cel dedicat regelui Yax Pasaj Chan Yoopat, ridicat in anul 776 D.C. si poarta numele de Altar Q. Pe frontispiciul sau vizitatorii pot admira o sculptura care aminteste de toti cei 16 regi ai dinastiei si un text hieroglific in partea superioara a monumentului, text ce face trimitere la fondatorii dinastiei din anii 426-427 I.C.
GPS - Latitudine: 14.846117, Longitudine: -89.186498
Mareste harta ?Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Situl Arheologic Copan