Poarta Neagra din Trier

Poarta Neagra (Porta Nigra) este o poarta a orasului Trier, in Germania. Numele Porta Nigra isi are originea in Evul Mediu, datorita culorii intunecate a pietrei acesteia. Numele sau este inselator, de altfel; poarta din piatra de nisip nu este neagra, ci gri inchis. Poarta facea de asemenea parte din structura de aparare a orasului Trier si dovedeste caracterul sofisticat al autoritatii militare romane, precum si barbaria sa. Atacatorii erau adesea ademeniti sa patrunda sub cupolele ce nu tradau niciun pericol al Portii Negre pentru a se afla mai apoi imprejmuiti ca intr-o curte.

Porta Nigra a fost construita din gresie de culoare gri in perioada 186 - 200 AD. Poarta originala a constat din doua turnuri cu patru etaje. Din motive necunoscute, constructia portii a ramas neterminata. De exemplu, pietrele din nordul partii laterale a portii nu au fost niciodata slefuite, iar pietrele proeminente ar fi facut imposibila posibilitatea instalarii portilor mobile. Cu toate acestea, poarta a fost folosita mai multe secole, pana la sfarsitul epocii romane.

In epoca romana, Porta Nigra a fost parte dintr-un sistem de patru porti ale orasului. Porta Nigra a pazit intrarea nordica a orasului roman, in timp ce Porta Alba a fost construita in est, Porta Media in sud, si Porta Inclyta in vest. Dintre aceste porti, doar Porta Nigra exista si astazi.

Dupa 1028, calugarul grec Simeon a trait ca un pustnic in ruinele Porta Nigra. Dupa moartea sa (1035), aici a fost construita o manastire care sa-l onoreze. Salvata de la distrugere, Porta Nigra a fost transformata intr-o biserica: curtea interioara a portii a fost acoperita si plafoane intermediare au fost inserate. Cele doua etaje de mijloc ale fostei porti au fost transformate in biserici nave. Camerele bisericii erau accesibile prin ferestrele vechi din turnul de vest al Porta Nigra care au fost extinsa pentru a deveni usi de intrare (inca vizibile si astazi). Etajul turnului de vest a fost folosit ca turn de biserica, turnul de est a fost nivelat, si o absida adaugata la partea de est a acesteia. O poarta suplimentara - Poarta Simeon mult mai mica - a fost construita adiacent la partea de est a Porta Nigra si a servit ca o poarta oras in timpurile medievale.

In 1802 Napoleon Bonaparte a dizolvat biserica din Porta Nigra si manastirea de langa el, impreuna cu marea majoritate a numeroase biserici si manastiri din Trier. La vizita sa la Trier in 1804, Napoleon a ordonat ca Porta Nigra fie adusa la forma initiala, romana. Numai absida a fost pastrata, iar turnul de est nu a fost reconstruit la inaltimea initiala.

In 1986, Porta Nigra a fost desemnata un Patrimoniu Mondial, alaturi de alte monumente romane din Trier si imprejurimile sale.

Aspectul modern al Porta Nigra dateaza aproape neschimbat de la reconstructia comandata de Napoleon.

Poarta este inchisa astazi pentru automobile, dar se afla chiar langa una din strazile principale din Trier. Porta Nigra, inclusiv etajele superioare, este deschisa pentru vizitatori. In timpul verii, excursii cu ghid oferite de un actor imbracat ca un centurion (un roman ofiter al armatei), in armura completa.

Adresa: Piata Porta-Nigra
Taxe: 2,10 €
Program: aprilie-septembrie, zilnic 9:00-18:00; octombrie si martie, zilnic 9:00-17:00, noiembrie-februarie, zilnic 9:00-16:00.

Localizare

GPS - Latitudine: 49.759590, Longitudine: 6.644640

Mareste harta

Legenda

  • Poarta Neagra din Trier
  • Restaurant
  • Hotel
  • Piete si zone centrale
  • Monumente
  • Catedrale si biserici
  • Muzee si galerii de arta
  • Palate si castele
  • Cladiri si turnuri
  • Gradini si parcuri
  • Divertisment
  • Shopping
  • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Poarta Neagra din Trier