Comentarii
Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Poarta Ecaterina din Brasov
Construita in anul 1559, Poarta Ecaterina este una dintre cele mai vechi porti din Transilvania. Aspectul de odinioara s-a pastrat pana in prezent si poarta peste veacuri amintirea unor evenimente care au marcat de-a lungul vremii Brasovul. Scopul pentru care a fost construita a fost acela de a se asigura intrarea pe partea de vest a cetatii Brasovului.
Situata chiar central, intre Bastionul Fierarilor si Bastionul Tesatorilor, Poarta Ecaterina ocupa locul pe care inainte se afla Poarta Sfantului Duh, distrusa de o inundatie in 1526. Desi de-a lungul timpului a purtat mai multe denumiri (porta superior, porta corpus Christi, porta sanctae Katharinae), azi o cunoastem sub numele de Poarta Ecaterina care provine de la numele unei manastiri catolice de calugarite.
Forma portii este patrata, a fost ridicata pe trei nivele, iar in partea superioara a fost prevazuta cu patru turnuri mici a caror prezenta era un semn ca in aceasta cetate conducatorii puteau sa decida condamnarea la moarte – „jus gladii” (dreptatea sabiei). Bolta turnului a fost pictata in stil renascentist, iar zidurile sale erau prevazute cu opt guri de tragere, pentru care au fost aduse bombarde de la Praga.
In anul 1820, a fost deschisa Poarta de la Targul Cailor si in 1828 Poarta Schei, ceea ce a facut ca poarta Ecaterina sa-si piarda scopul initial, ceea ce a dus la daramarea sa in 1828 aproape in totalitate – a mai ramas turnul. In ideea de a se aduce la aspectul initial, in perioada 1971-1973, poarta a fost restaurata. Din nou, in anul 2006 a fost restaurata si de atunci turnul portii gazduieste expozitii periodice de arta si istorie.
GPS - Latitudine: 45.639522, Longitudine: 25.583900
Mareste harta ?Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Poarta Ecaterina din Brasov