Comentarii
Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Obeliscul lui Horea, Closca si Crisan
Obeliscul a fost construit in anul 1937, fiind ridicat in onoarea conducatorilor rascoalei taranesti din anii 1784-1785: Horea, Closca si Crisan. Evenimentul a fost extrem de important in istoria Romaniei, pornind de la nemultumirile taranilor iobagi din Transilvania, deoarece nu erau de acord cu feuda impusa. Aceasta rascoala a fost oprita odata cu prinderea liderilor, Horea si Closca.
Monumentul a fost ridicat in acest loc pentru a aminti de eforturile lor si de indarjirea cu care au luptat. Numele acestuia vine de la faptul ca in interiorul obeliscului a fost construita o mica incapere, o celula, avand un rol simbolic, pe care este inscriptionat mesajul: “ Smerita inchinare lui Horea, Closca si Crisan”.
De asemenea, in celula se poate intra printr- o usa metalica. Incaperea are si doua ferestre de dimensiuni mici, pe ambele parti ale obeliscului; si este destul de inalta si incapatoare, avand in vedere faptul ca inainte aici erau incarcerati cei care trebuiau condamnati la moarte.
Obeliscul este foarte inalt, avand aproximativ 22 de metri si putand fi observat de oriunde din Cetatea Alba Iulia. De asemenea, acesta a fost construit din granit si are doua fete. Pe una din fete este reprezentata o Victorie Inaripata, ce tine in mana o coroana de lauri, simbol al rezistentei celor care au luptat in rascoala. Pe cealalta partea sunt sculptati Horea, Closca si Crisan alaturi de alte cateva figuri, acestea din urma reprezentandu-i pe taranii care i-au urmat.
Obeliscul a intrat in constiinta populara ca fiind locul in care sunt depuse coroane de flori in fiecare an, pe 1 noiembrie, atunci cand se sarbatoreste izbucnirea rascoalei si sunt aduse omagii celor care au luptat pentru schimbare.
Adresa: Calea Motilor, nr 5A, in Cetatea Alba Iulia, Poarta a III-a, Alba Iulia, judetul Alba
GPS - Latitudine: 46.066884, Longitudine: 23.573356
Mareste harta ?Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Obeliscul lui Horea, Closca si Crisan