Comentarii
Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Forumul Roman din Roma
Forumul Roman din Roma (Foro Romano) are o forma dreptunghiulara si este inconjurat de ruinele mai multor cladiri guvernamentale antice importante din centrul orasului Roma. Cetatenii orasului antic mentionau acest spatiu ca Magnum Forumul, sau pur si simplu Forumul. Acesta a fost timp de secole centrul vietii publice romane: site-ul procesiunilor triumfale si a alegerilor, locul de desfasurare a discursurilor publice, proceselor penale, luptelor de gladiatori si nucleul afacerilor comerciale. Aici, statui si monumente comemorau oamenii importanti ai orasului. Forumul Roman a fost centrul Romei antice, ruinele sale intinzandu-se si acum in inima orasului, intre Colosseum si Piazza Campidoglio (Piata de pe Capitolin) si monumentul lui Victor Emmanuei. Puteti patrunde inauntru prin diferite puncte de acces, insa intrarea principala, si cea mai buna, este din Via dei Fori Imperiali. Aceasta da direct in Via Sacra, cel mai vechi drum care traverseaza Forumul Roman, facand legatura intre doua arcuri de triumf, Arco di Settimio Severa (Arcul lui Septimius Severus) sl Arco diTito (Arcul lui Titus). Cele mai importante obiective turistice se afla intre acestea doua. La prima impresie Forumul nu pare a fi nimic altceva decat o multime de ruine cu cateva cladiri pastrate in intregime.
In secolul al VIII-lea i.Hr., locul unde se afla Foro Romano era doar o zona mlastinoasa dintre colinele Capitolin si Palatin, folosita ca loc de veci sau ca loc de intrunire pentru conducatorii asezarilor agricole din imprejurimi. Teritoriul a ajuns apoi in mainile etruscilor, care l-au asanat in anul 497 i.Hr. A fost construit unul dintre primele temple, fiind inchinat zeului etrusc al recoltei. Zona s-a dezvoltat ca centru social, civic si economic. Odata cu cresterea puterii si avutiei Romei, au fost ridicate aici arcuri de triumf si monumente pentru a omagia victoriile Republicii Romane, castigandu-si si statutul de centru financiar al orasului. Prin comitium, piata publica din fata Curiei, si rostra, tribuna oratorilor, forumul a devenit locul unde se dicta viitorul imperiului. Cu toate acestea, in jurul anului 44 i.Hr., Forumul devenise deja neincapator, lulius Cezar ordonand ca rostra si Curia sa fie mutate in Fori Imperiali (Forurile imperiale). Mercati Traianei (Piata lui Traian) a devenit centrul comercial al orasului, iar in anul 391, odata cu raspandirea crestinismului, Theodosius a inchis templele pagane. Din acest moment, Forumul a intrat in declin: cladirile sale au devenit o cariera de piatra, iar ceea ce odinioara fusese centrul de putere al maretului imperiu s-a transformat intr-o pasune pentru vite.
Via Sacra (Strada Sacra), care traverseaza Forumul, face legatura intre colinele Palatin si Capitolin. De-o parte si de alta a drumului se aflau sanctuarele, iar generalii triumfatori organizau aici procesiuni pentru a-i multumi lui Jupiter, oprindu-se in Templul lui Jupiter Capitolinus. In apropiere de intrarea principala se afla ruinele Templului lui Antonius si al Faustinei, cel mai bine pastrat templu din Forum, datorita faptului ca a fost transformat, in secolul al VII-lea, intr-o biserica crestina. La dreapta este o zona vasta presarata cu ruinele coloanelor fostei Basilica Aemilia. Construita in secolul al II-lea d.Hr. pentru a gazdui Curtea de Justitie.
In spatele intrarii principale in Via Sacra se afla templul Vestei, un templu circular unde cele sase vestale, preotesele zeitei focului, mentineau aprins focul sacru. Fecioarele vestale locuiau in Casa Vestalelor, de alaturi (in curtea interioara se pastreaza inca trei bazine), punandu-si viata in serviciul zeitei si beneficiind in schimb de unele privilegii sociale. In apropiere se afla cele trei coloane corintice ce au apartin de Tempio dei Castori (Templul lui Castor si Pollux), construit pentru a comemora lupta de la lacul Regillus, in timpul careia cele doua divinitati i-au ajutat pe romani sa-i infranga pe latini. Via Sacra se indreapta spre vest, pe langa treptele ruinelor fostei Basilica Julia, construita de lulius Cezar la intoarcerea sa din razboaiele galice, in partea opusa se afla Curia (Senatul), vopsita in rosu, remarcabil conservata, fiind cea mai importanta cladire a Republicii Romane, din punct de vedere politic. Aici isi sustineau discursurile oamenii de stat. La est de intrarea in Foro Romano, Via Sacra trece pe langa Basilica di Massenzio (Bazilica lui Maxentius), cea mai vasta si mai impresionanta dintre toate ruinele, fiind construita de Constantin si Maxentius in secolul al IV-lea. Via Sacra este intrerupta de Arco di Tito (Arcul lui Titus), construit pe colina Palatin, dupa moartea lui Titus, pentru a comemora victoria acestuia asupra evreilor si cucerirea Ierusalimului.
Astazi, se fac in continuare sapaturi arheologice, dar si restaurari si conservari constante. Mult timp o destinatie turistica majora in oras, Forumul este deschis pentru trafic pietonal de-a lungul strazilor antice romane, care sunt restaurate la nivelul Imperial tarziu.
Adresa
Via della Salaria Vecchia, 5/6, RomaCum ajung
Statia de metrou Colosseo sau autobuzele 60, 75, 84, 85, 87, 117, 175, 186, 271, 571, 810, 850Telefon
+39 06 0608Alte informatii
Biletul de intrare este valabil doua zile si permite intrarea si la Colosseum.Timp mediu vizitare
45minPreturi
Orar
GPS - Latitudine: 41.892422, Longitudine: 12.485330
Mareste harta ?Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Forumul Roman din Roma