Comentarii
Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Cetatea Dacica de la Piatra Craivii
Cetatea era faimoasa in timpul dacilor, fiind o asezare din secolele II si III I.C. A fost construita in totalitate din piatra, iar de curand a intrat pe lista monumentelor istorice din Alba.
Piatra Craivii este asezata la o altitudine de peste 1023 de metri si se afla la poalele Muntilor Trascau, intre vaile Cricaului si Bucerzii, fiind una dintre primele cuceriri ale romanilor in zona. Acesta cucerire a fost destul de importanta, dupa cum sustin istoricii, deoarece este destul de greu de ajuns aici.
Izvoarele istorice atesta faptul ca Decebal s-a retras aici o perioada dupa ce a suferit o infrangere in fata romanilor. Cu toate acestea, romanii au aflat de ascunzatoare si au cucerit-o dupa numeroase incendieri si dupa ce au facut tot posibilul ca resursele de apa si hrana sa fie epuizate. Se pare ca in urma acestor evenimente, Decebal ar fi parasit Cetatea, incercand sa fuga din calea romanilor.
Locul este inconjurat de padure si presupune urcarea pe munte. Avand in vedere faptul ca drumurile nu aratau ca acum, istoricii au presupus ca romanii au fost cu adevarat determinati sa ajunga pana aici si sa ii cucereasca pe daci. Traseul dificil s-a pastrat, deoarece drumul trece prin padure, la poalele muntilor, iar turistii intampina multe obstacole pana sa ajunga la cetate. Totusi, se pare ca acest lucru nu ii impiedica sa vada vestigiile.
Dupa diferite sapaturi in zona, au fost descoperite si obiecte care fie datau din perioada dacilor, fie dintr-o vreme mai apropiata, rezultatele aratand ca cetatea a fost reabilitata, evitand astfel distrucerea totala a acesteia. Printre descoperiri se numara monede, vase din lut, unelte si chiar sticla - aceasta fiind considerata un obiect de lux pentru acele timpuri. Mai mult decat atat, recent arheologii au descoperit o noua latura a sanctuarului. Mai exact au iesit la suprafata patru plinte, baze ale coloanelor din lemn ale templului, iar arheologii presupun ca aici se rugau dacii. Sapaturile au scos la suprafata si sanctuarul, obiectivul turistic care ii atrage cel mai mult pe vizitatori. Acesta poate fi incadrat in stilul architectural greco-roman, avand acoperis de tigla, fiind construit din piatra, in totalitate si avand o forma rectangulara.
Legendele nu au ocoloit acest loc; localnicii cred ca Cetatea a fost construita de uriasi cu mii de ani in urma, deoarece le este greu sa creada ca oamenii ar fi putut realiza un astfel de loc. De asemenea, ei cred ca tot uriasii au ascuns diverse obiecte pretioase aici de oameni.
Adresa: satul Caiva, comuna Cricau, Judetul Alba, la 20 de km de Alba Iulia
GPS - Latitudine: 46.210139, Longitudine: 23.483105
Mareste harta ?Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Cetatea Dacica de la Piatra Craivii