Comentarii
Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Arcul Etruscilor din Perugia
Construit in jurul secolului al III-lea i.en, Arco Etrusco (Arcul Etruscilor) a fost una dintre cele sapte porti de intrare in Perugia, in perioada etrusca. Trecand de el si mergand in jos pe strada Ulisse Rocchi, se ajunge la Corso Vannucci, strada principala a orasului. Aproximativ doua secole dupa constructia sa, inscriptia,,Augusta Perusia” a fost sculptata pe arc pentru a sarbatori cucerirea orasului de imparatul Augustus. Perugia s-a predat dupa un asediu care a durat timp de sapte luni, in jurul anului 40 i.Hr., in timpul razboiului civil dintre Octavian Augustus si Marc Antoniu. Fratele acestuia, Lucius, se baricadase in interiorul orasului. La acea vreme, Perugia era un bastion greu de cucerit, datorita amplasamentului sau pe un deal, protejat fiind de zidurile care contineau cele sapte porti. Mai mult decat atat, cronicile lui Dio Cassius mentioneaza ca armata lui Lucius era numeroasa, si ca orasul avea multe provizii. Augustus a decis sa conduca personal operatiunile militare, dupa numeroase esecuri suferite de generalii sai. In cele din urma, orasul a cedat si imparatul nu a ezitat sa-l invadeze, trecandu-l prin foc si jefuindu-l. Doar templele lui Vulcan si Juno, au fost salvate de razbunarea lui. Pentru a-si masca actiunile, Augustus a acordat supravietuitorilor posibilitatea de a reconstrui orasul in scopul de a-l redenumi in Augusta Perusia, acest lucru explicand prezenta inscriptiei de pe arcul etrusc si de deasupra Porta Marzia.
De-a lungul timpului, arcul si-a schimbat numele de la Porta Terzia la Porta Borca, de la Arco Trionfale la Porta Vecchia si Porta Pulcra. Cu toate acestea, aceasta intrare si-a pastrat cel mai bine caracteristicile, in comparatie cu celelalte porti antice ale Perugiei.
Acesta este compus din doua turnulete trapezoidale si o fatada cu un arc. In cele doua blocuri de gresie laterale se pot vedea ramasitele sculpturilor care reprezentau zeitatile antice care protejau orasul. Deasupra arcului gasim o friza care poarta inscriptia latina,,Colonia Vibia”. Aceasta a fost adaugat de Gaius Vibius Trebonianus Gallus in timpul perioadei sale scurte ca imparat, intre anii 251 253 d.Hr., pentru a onora orasul cu,,ius coloniae”. Generalul Gallus, care a venit la tron in timpul perioadei de,,anarhie militara” care a anuntat caderea Imperiului Roman de Apus, a fost descendent al unei familii ilustre, probabil etrusce, provenind din Perugia. Doar doi ani mai tarziu, soldatii sai l-au ucis pentru ca au aderat la un alt general, Marcus Aemilius Aemilianus, care venise in Italia pentru a-l elimina de la putere.
GPS - Latitudine: 43.113811, Longitudine: 12.389570
Mareste harta ?Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Arcul Etruscilor din Perugia